Η ώρα της απόφασης για την Αγία Σοφία- Τι λέει με επιστολή της η UNESCO στην Άγκυρα (video)

09:59 10/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας για το εάν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί από μουσείο σε τέμενος. Παρά τη διεθνή κατακραυγή η τουρκική κυβέρνηση δείχνει να έχει λάβει τις αποφάσεις της.

Τούρκοι αξιωματούχοι προεξοφλούν την ετυμηγορία με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν να δηλώνει πως η Αγία Σοφία θα μπορούσε να λειτουργεί όπως η Παναγία των Παρισίων, δηλαδή και ως μουσείο και ως τζαμί, τον υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίζει τη άνοιγμα της ως τζαμί «νομική ανάγκη» και τον αντιπρόεδρο του Κυβερνώντος κόμματος, να εκφράζει

την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, ημέρα που συμπίπτει με την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Πάντως, η UNESCO με επιστολή της χθες προς τον Τούρκο πρέσβη στον Οργανισμό σημείωσε ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στο μουσείο της Αγίας Σοφίας πρέπει να ενημερωθεί και να συγκληθεί η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς θα πρέπει να υπάρξει νέα αξιολόγηση από πλευράς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα