«Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα»

07:56 27/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Λέξεις άγνωστες και πρωτάκουστες εκφράσεις για πολλούς ομιλητές, όχι όμως για τους μόνιμους κατοίκους της Θεσσαλίας. Η ντοπιολαλιά δεν είναι στο απόσπασμα καθώς φαίνεται ότι αρέσει και ιδιαίτερα στους νέους, επεσήμανε ο αναπληρωτής καθηγητής γλωσσολογίας του ΑΠΘ κ. Ευάγγελος Κουρδής που κατάγεται από την Βαλανίδα Ελασσόνας.

?

Η ντοπιολαλιά δεν είναι απλά ένα θεσσαλικό ιδίωμα, συμβάλει αποφασιστικά και δημιουργικά και στην εκπαίδευση υποστήριξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φιλολόγων Λάρισας κ. Τάσος Μάτος.

?

Ο πρώτος που μελέτησε

τα σύγχρονα χαρακτηριστικά του Θεσσαλικού ιδιώματος είναι ο Θεσσαλός Τυρναβίτης φιλόλογος Αχιλλέας Τζάρτζανος τόνισε ο επίσης Τυρναβίτης φιλόλογος και συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας που περιέλαβε πολλές από τις λέξεις του Θεσσαλικού ιδιώματος στα βιβλία του.

Η ντοπιολαλιά είχε την τιμητική της στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας», αποσαφηνίζοντας ότι δεν χαλεύουν μόνο στη Θεσσαλία.

Με την εκδήλωση «Η ντοπιολαλιά στο απόσπασμα» ξεκίνησε ο Κύκλος Ομιλιών με τίτλο «ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ», με τους οποίους επιδιώκει να οργανώσει συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους που με τον λόγο τους και το έργο τους εμπνέουν, ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς χώρους ο καθένας.

Πριν από τις σχετικές ομιλίες η διευθύντρια της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας η κα Γεωργία Τσιάνα καλωσόρισε τους καλεσμένους και τον κόσμο που βρέθηκε στο αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Χαιρετισμό απηύθυνε και η κα. Φανή Αγορίτσα ενώ την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Σιούλας.

Οι ΔΙΑΛΟΓΟΙ θα υλοποιούνται με την επιστημονική εποπτεία των κ.κ. Κολοκοτρώνη Δημήτρη, Πρόεδρο ΕΕΠΕΚ, Αγορίτσα Φανή, Φιλόλογο και Γιαννακοπούλου Ιωάννα, Διδάκτωρ Παιδαγωγικής ενώ την ευθύνη για την οργάνωση θα έχει η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής Δ. Λαρισαίων και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών & Εκπαιδευτικών Δράσεων. Οι συζητήσεις είναι ανοιχτές για το κοινό.

Θεματικά, οι συζητήσεις θα κινούνται στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Γλώσσας, της Ιστορίας, της Επιστήμης, της Παιδείας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, της Μνήμης.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα