Η Νομική Αθηνών στον… ψηφιακό τελικό ευρωπαϊκού διαγωνισμού εικονικής δίκης

10:03 28/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεχίζοντας τη μεγάλη παράδοση της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ομάδα προπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών απέδειξε έμπρακτα τη δεινή ρητορική ικανότητά της, τις υψηλές γνώσεις και δεξιότητές της και προκρίθηκε στον τελικό γύρο του διαγωνισμού εικονικής δίκης ανθρώπινων δικαιωμάτων ELSA European Human Rights Moot Court Competition 2019-2020.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Ο Αθανάσιος Χρήστου, η Ειρήνη-Αικατερίνη

Βόσσικα, η Ιωάννα-Μαρία Βάρρα και η Ειρήνη Βασιλάκη απαρτίζουν τη νικηφόρο ομάδα της Νομικής Αθηνών, που μετά την εξαιρετική απόδοσή της στον προκριματικό περιφερειακό γύρο του διαγωνισμού, που διεξήχθη τον Φεβρουάριο στο Göttingen, εξασφάλισε μια θέση στους 18 φιναλίστ του τελικού. Επιπλέον, ο Αθανάσιος Χρήστου τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου αγορητή (best orator) του περιφερειακού γύρου.

Από δεξιά, η Ειρήνη-Αικατερίνη Βόσικα, η Μυρτώ Σταυρίδη, η Ειρήνη (Ρένια) Βασιλάκη, η Ιωάννα-Μαρία Βάρρα και ο Αθανάσιος Χρήστου.

Όπως όλες οι αντίστοιχες διοργανώσεις, σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, ο τελικός γύρος του διαγωνισμού θα διεξαχθεί, διαδικτυακά, από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου 2020.


Και, βέβαια, η μεθοδική δουλειά και η εντατική προετοιμασία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της Νομικής, με ηλεκτρονικές ή και τηλεφωνικές… συναντήσεις, μέχρι να επιτρέψουν οι συνθήκες να βρεθούν από κοντά στις αίθουσες της Σχολής. Όπως, άλλωστε, μας λένε, τίποτα -ούτε ο κορωνοΐός- δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη συμμετοχή τους στον τελικό, και στη διεκδίκηση -γιατί όχι- ακόμη και της πρωτιάς!

Ο Αθανάσιος Χρήστου κατέκτησε το βραβείο του καλύτερου αγορητή (best orator) στον περιφερειακό γύρο του διαγωνισμού.

Την ομάδα προπονεί η μεταπτυχιακή φοιτήτρια Μυρτώ Σταυρίδη, με τη βοήθεια του προπτυχιακού φοιτητή Κωνσταντίνου Βυθούλκα, υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας της Νομικής, Μαρίας Γαβουνέλη.

Για τη μοναδική εμπειρία, τη σκληρή δουλειά που ευοδώθηκε, αλλά και για τα μελλοντικά σχέδιά τους, μιλούν οι ίδιοι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι οποίοι θέτουν ψηλά τον πήχη, προσαρμόζονται στα νέα ψηφιακά δεδομένα και περνούν δυναμικά στην επόμενη φάση του διαγωνισμού, πάντοτε με πνεύμα συνεργασίας και ευγενούς άμιλλας.

Από αριστερά, οι Αθανάσιος Χρήστου, Ιωάννα-Μαρία Βάρρα, Ειρήνη Βασιλάκη, Κωνσταντίνος Βυθούλκας και Ειρήνη-Αικατερίνη Βόσικα. Στη μέση, με την τούρτα, η Μυρτώ Σταυρίδη, γιορτάζει τα γενέθλιά της με την ομάδα, μαζί με την παράδοση των δικογράφων για τον διαγωνισμό.

«Λόγω της θέσης μου ως πρώην συμμετέχουσας στον διαγωνισμό και νυν προπονήτριας γνωρίζω από πρώτο χέρι τον απαιτητικό χαρακτήρα της διαδικασίας. Δεν είναι μόνο ο όγκος της δουλειάς, εκατοντάδες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η ίδια η συνεργασία που απαιτεί προσαρμοστικότητα και αλληλεγγύη. Η ομάδα δούλεψε σκληρά και μας έκαναν όλους πολύ περήφανους! Ο Αθανάσιος Χρήστου βραβεύτηκε ως καλύτερος ομιλητής του προκριματικού γύρου και στο τέλος, αρκετοί δικαστές μας πλησίασαν και μας συγχάρηκαν για τα πρωτότυπα επιχειρήματα, ενώ μας εκμυστηρεύτηκαν ότι η δεύτερη καλύτερη ομιλήτρια ήταν η Ιωάννα-Μαρία Βάρρα. Συνεχίζουμε εντατικά τις προπονήσεις με ηλεκτρονικές συναντήσεις ή και τηλεφωνικές, όταν το δίκτυο δεν λειτουργεί (συχνό φαινόμενο τον καιρό της καραντίνας), και θέτουμε τους στόχους μας πολύ ψηλά!» τονίζει η Μυρτώ Σταυρίδη.

«Για μένα η συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν μια εξαντλητική αλλά και αναζωογονητική εμπειρία λόγω του μεγάλου μου ενδιαφέροντος για τα ανθρωπινά δικαιώματα. Παρά τον όγκο της δουλειάς και τη μεγάλη πίστη στη δυναμική και συνεργασία της ομάδας, δεν περίμενα ποτέ ότι θα τα πηγαίναμε τόσο καλά και ότι θα διακρινόμουν και ατομικά» αναφέρει ο Θανάσης Χρήστου.

Aπό αριστερά, η Ειρήνη-Αικατερίνη Βόσικα και η Ειρήνη (Ρένια) Βασιλάκη

«Βρίσκομαι στο πέμπτο έτος της ακαδημαϊκής μου φοίτησης και δεν θα άλλαζα το γεγονός ότι παρέτεινα το πτυχίο μου για ένα έτος, προκειμένου να λάβω μέρος. Δουλειά 6 μηνών (9 μηνών πλέον ενόψει Covid-19) και τα εφόδια σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο είναι πολυάριθμα. Σε όλο το διάστημα, από φοιτητής γίνεσαι δικηγόρος. Το πιο ενδιαφέρον και αναπάντεχο, όμως, είναι ότι παίρνεις και μαθήματα ζωής. Για τις ανθρώπινες σχέσεις, την ομαδικότητα, τον εαυτό σου, τις αντοχές σου, τις ικανότητές σου και τις φιλοδοξίες σου. Γνωρίζεις άτομα ικανά, που σε καθοδηγούν και σε εμπνέουν. Από τη στιγμή που θα γίνεις μέλος της ομάδας, ξέρεις ότι στο τέλος της διαδικασίας θα βγεις κερδισμένος, ακόμα κι αν δεν αποκτήσεις κάποια επίσημη διάκριση· φαντάσου, δε, και να την αποκτήσεις!» υπογραμμίζει η Ιωάννα-Μαρία Βάρρα.

«Η εικονική δίκη αποτελεί, αναμφισβήτητα, σταθμό στην ακαδημαϊκή πορεία όλων μας. Στόχος ήταν ήδη από την αρχή η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος προκειμένου να μη διαψεύσουμε τις προσδοκίες όσων μας εμπιστεύτηκαν, αλλά και γιατί εμείς οι ίδιοι είχαμε θέσει υψηλούς στόχους και ήμασταν έτοιμοι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τους πετύχουμε. Τώρα που βρισκόμαστε, πλέον, στη διαδικασία προετοιμασίας για τον τελικό γύρο του διαγωνισμού, η μόνη σκέψη είναι να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά. Να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Να διαγωνιστούμε, να εκπροσωπήσουμε το Πανεπιστήμιο και να δούμε τους κόπους μας να ανταμείβονται» αναφέρει η Ειρήνη Βασιλάκη.

                                       Καλή επιτυχία στον Τελικό!

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα