Η μεγαλύτερη πράσινη στέγη της Θεσσαλονίκης (Video)

11:50 30/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια “πράσινη όαση” ξεπροβάλει ανάμεσα στις γκρίζες πολυκατοικίες σε μια γειτονιά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το μεγαλύτερο πράσινο δώμα στη Θεσσαλονίκη με 16.000 φυτά βρίσκεται στην ταράτσα του 26ου γυμνασίου στην οδό Ολυμπιάδος,

Είδη μεσογειακής χλωρίδας, χαμηλοί θάμνοι και πόες απλώνονται σε τρια επίπεδα του σχολικού συγκροτήματος συνολικής

έκτασης 1,5 στρέμματος. Η δημιουργία του ταρατσόκηπου συμβάλει στην ενεργειακή βελτίωση του σχολικού κτιριού, στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής καθώς και στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για το περιβάλλον.

“Αυτό το δώμα θα αναπληρώσει κατά κάποιο τρόπο την έλλειψη πρασίνου στην περιοχή, αυξάνοντας το οξυγόνο, μειώνοντας τους ρύπους, γιατί είναι φορτωμένη η περιοχή με καυσαέρια λόγω της πυκνής δόμησης και της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και για το σχολείο συγκεκριμένα θα βελτιώσει τη θερμοκρασία, θα είναι δηλαδή μονωτικό στοιχείο, τόσο για τη θέρμανση τον χειμώνα, όσο για το καλοκαίρι, κυρίως τους θερμούς μήνες, που το σχολείο υποφέρει από την ηλιακή ακτινοβολία, και λόγω της αντανάκλασης από τις πολυκατοικίες γίνεται δύσκολη η λειτουργιά και η διεξαγάγει των μαθημάτων» αναφέρει η Ευτυχία Δημητριάδου, διευθύντρια του 26ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης

«Θεωρούσαμε ότι η υλοποιηση του προγραμματος θα βοηθούσε και στην αναπτυξη της περιοχης της περιοχης αλλα και στο σχολειο για να εχει ένα ωραιο κλιμα και περιβάλλον για τα παιδια αλλα και για την περιοχή εδώ. Μάλιστα οι γειτονες που το ειδαν αυτό από την ταράτσα, μας έδιναν συγχαρητήρια» ανέφερε ο Ευάγγελος Δεμινάτσανης Διευθυντής 23ου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

Οι εργασίες για τη δημιουργία του ταρατσόκηπου άρχισαν τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης επέλεξαν τον  εκτατικό τύπο φυτεμένου δώματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση και δροσιά, χωρίς να επιβαρύνεται το βάρος του κτιρίου.

«Θα υπάρχει ανά τακτά χρονικά διαστήματα ένας έλεγχος και φυσικά η συντήρηση μετά από ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα/ είναι μεγάλης αντοχής όλα τα υλικά που έχουν τοποθετηθεί, θεωρώ ότι θα υπάρχει ευαισθητοποιήση του πράσινου στην πόλη» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης.

Πράσινα δώματα υλοποιούνται σε ακόμα τρεις ταράτσες σχολείων του Δήμου Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος. Ανάλογες παρεμβάσεις σχεδιάζονται για να ενισχυθούν οι επιφάνειες πρασίνου στην πόλη.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3 η αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ Αικατερίνη Τσικαλουδάκη τα οφέλη από τα φυτεμένα δώματα είναι πολλαπλά: λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για ψύξη θέρμανση, δέσμευση ρύπων και βελτίωση των μικροκλιματικών συνθηκών της γύρω περιοχής.

Σημείωσε ότι για να φτιάξουμε ένα φυτεμένο δώμα χρειάζεται μελέτη τόσο για το αν είναι ασφαλές να εγκαταστήσουμε μια επιπλέον στρώση στην πλάκα, για την στεγανοποίηση της στέγης και την προστασία της από το ριζικό σύστημα των φυτών, όσο και για την επιλογή του χώματος και του είδους των φυτών.

Αναφερόμενη γενικότερα στα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων είπε ότι αξιοποιώντας τον προσανατολισμό και τα υλικά κατασκευής το κτίριο μπορεί να αξιοποιεί τον ήλιο και τον άνεμο και να καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια.

Σημειωτέον ότι από το 2010 ισχύει ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και ο ισχύων είναι υπό αναθεώρηση.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΥΤΕΡΠΗ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα