Η Λάρισα φιλοξενεί και πάλι διεθνή διαγωνισμό της NASA

20:25 18/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στη Λάρισα ο διεθνής διαγωνισμός της NASA Space Apps Challenge Greece 2017 από τις 22 έως 23 Απριλίου 2017, ενώ τη σκυτάλη παίρνει στη συνέχεια από τις 28 – 30 Απριλίου η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για τη συνέχιση της προσπάθειας που ξεκίνησε πέρσι όπως

ανέφερε στην ΕΡΤ Λάρισας, η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Βιομιμητισμού, Ερευνας και Καινοτομίας (Biomimicry Greece Research and Innovation Center) Κλεοπάτρα Αλαμανταριώτου, με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και του προγράμματος Management στην επιστήμη και την τεχνολογία του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.
Ο Διεθνής Διαστημικός Διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge είναι μια συλλογική συνεργασία και επικεντρώνεται στην εξερεύνηση του διαστήματος και της γης, η οποία λαμβάνει χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στο βιομιμητισμό, όπως εξηγεί η κ. Αλαμανταριώτου η έρευνα και καινοτομία μιμούνται τα μοντέλα της φύσης. «Ο οργανισμός μας μιλά για βιομίμηση, από το βίος που σημαίνει ζωή και μίμησης πώς να μιμούμαστε την ζωή, και την ικανότητα της φύσης να παρέχει μοντέλα και ιδέες. Στόχος μας είναι να μιμηθούν αυτά τα σχέδια και τις διαδικασίες αποτυπώνοντας την εφαρμογή τους στα ανθρώπινα προβλήματα. Από την ίδρυσή του το 2012, ο Διεθνής Διαγωνισμός NASA SPACE APPS CHALLENGE, του Προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας της NASA, συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους παγκόσμιους hackathon στον κόσμο στον οποίο συμμετέχουν χιλιάδες πολίτες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στο σχεδιασμό καινοτόμων λύσεων στις παγκόσμιες προκλήσεις χρησιμοποιώντας στοιχεία ανοικτού κώδικα. Στις εκδηλώσεις του Space Apps Challenge, ομάδες επιστημόνων, εκπαιδευτικών, μηχανολόγων, σχεδιαστές και επιχειρηματίες, μαθητές, καλλιτέχνες, άτομα από το ευρύ πεδίο της τεχνολογίας και των υπολογιστών, και από κάθε είδους ειδικότητα θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη και το διάστημα, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA.

Η εκδήλωση μας έχει στόχο την επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων μέσω της ανοικτής θερμοκοιτίδας καινοτομίας της NASA. Με τον όρο Hackathons εννοούμε ένα μαραθώνιο τεχνολογικής ανάπτυξης που βασίζονται στα ταλέντα και την πρωτοβουλία των πιο φωτεινών μυαλών και ενεργών εθελοντών. Είναι μια πρόκληση 48 ωρών, η οποία περιλαμβάνει εντατική εργασία σε πρωτότυπες λύσεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου Space Apps, Challenge και στη συνέχεια τη δημιουργία και την υλοποίηση των πιο ελπιδοφόρων πρωτότυπων και τεχνολογικών μοντέλων. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, αναπτύσσοντας ανοικτό λογισμικό, δημιουργώντας οπτικοαουστικό υλικό δεδομένων, και μηχανολογικές κατασκευές. Οι προκλήσεις αυτές καθορίζονται κάθε χρόνο από τη NASA και έχουν ως στόχο στη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής στη Γη και το διάστημα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015, ο Διεθνής Διαγωνισμός Apps Challenge άγγιξε σε συμμετοχή τους 14.000 πολίτες από 62 χώρες και 133 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το 2016 η συμμετοχή αυξήθηκε, άγγιξε τους 15.000 πολίτες από 62 χώρες και 177 πόλεις σε όλο τον κόσμο και φέτος αναμένεται μεγαλύτερη συμμετοχή των χωρών όπου θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν τις λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στη γη, χρησιμοποιώντας τα ανοικτά δεδομένα της NASA και τα εργαλεία του Βιομιμητισμού Ελλάδος.
Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge Greece 2017 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υποστήριξη της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και με την συμβουλευτική υποστήριξη της Orion Group Communication.

Keywords
Τυχαία Θέματα