Η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεργασθεί με όποια ‘κυβέρνηση, ή οντότητα’ στην Καταλονία

11:00 14/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ,προτίθεται να συνεργασθεί με όποια «κυβέρνηση, ή οντότητα» προκύψει από το δημοψήφισμα στην Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Χέδερ Νάουερτ, η κυβέρνηση Τραμπ δεν πρόκειται να εμπλακεί στο δημοψήφισμα, «το οποίο

υπό την οπτική της ΕΕ, αποτελεί εσωτερική υπόθεση».

Πάντως στις 26 Σεπτεμβρίου, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντηθεί με τον Τραμπ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν το καταλανικό θα βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων .

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ τονίζει σε συνέντευξή του στο σημερινό φύλλο της Καταλανικής εφημερίδας La Vangiardia, πως η θέση της ΕΕ είναι «ότι θα πρέπει να αφουγκρασθούμε με προσοχή τι θα πουν το Ανώτατο Δικαστήριο και το Συνταγματικό Δικαστήριο» για την Καταλονία.

Πάντως την πιθανότητα να προκύψει ένα ανεξάρτητο καταλανικό κράτος πριν το 2020 επισημαίνει και παλαιότερη έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους πατρός, που αναφέρεται στις τότε τάσεις της διεθνούς γεωστρατηγικής και αποχαρακτηρίσθηκε το 2015 από τον οργανισμό Black Vault, αποκαλύπτει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα La Vanguardia.

Η έκθεση, με τίτλο «Διεθνές Περιβάλλον Ασφαλείας έως το 2020: Ανάλυση των Παγκόσμιων Τάσεων», συντάχθηκε τον Σεπτέμβριο του 1990 από το Τμήμα Ομοσπονδιακών Ερευνών της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου για τις υπηρεσίες ασφαλείας και αντικατασκοπείας των ΗΠΑ, υπό τον συντονισμό της Κάρολ Μιγκντάλοβιτς.

Ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε την Τετάρτη το βράδυ την κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης για το κλείσιμο του επίσημου ιστότοπου για το δημοψήφισμα υπέρ της καταλανικής ανεξαρτησίας, παρομοιάζοντας την κίνησή της αυτή σαν να «στήνει πόρτα σε ξέφραγο χωράφι».

Στις δηλώσεις του στο TV3 ο Πουτζεμόντ διαβεβαίωσε πως θα «έχει έτοιμα τα πάντα» ώστε την 1η Οκτωβρίου οι Καταλανοί να μπορέσουν να ψηφίσουν, εγγυώμενος ότι «δεν θα συμβεί» τίποτε εάν ορισμένοι δήμαρχοι δεν συνεργασθούν, διότι όπως υπογράμμισε θα λειτουργήσουν εναλλακτικά εκλογικά κέντρα, αν χρειασθεί ακόμη και στη Βαρκελώνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα