Η Κ.Ο.Θ. συμπράττει με τους Χορευτές του Βορρά στη «Συμφωνία Δωματίου» του Σοστακόβιτς

16:41 19/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις online συναυλίες της με μία πρωτότυπη σύμπραξη. Οι Χορευτές του Βορρά χορογραφούν ένα εμβληματικό έργο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς, αφιερωμένο στα θύματα του φασισμού και του πολέμου, που η Κ.Ο.Θ. ερμηνεύει υπό τη μουσική διεύθυνση της Ζωής Τσόκανου.

H «Συμφωνία Δωματίου» γράφτηκε κατά την επίσκεψη του Σοστακόβιτς στην Δρέσδη το 1960,

ως κουαρτέτο εγχόρδων (αρ.8, έργο 110). Ο Σοστακόβιτς έδινε μεγάλη βαρύτητα στη γραφή των κουαρτέτων εγχόρδων, γιατί αποτελούσαν το συναισθηματικό αποκούμπι του, δεδομένου ότι εκεί μπορούσε να εκφραστεί πιο άνετα, μερικές φορές και με συγκεκαλυμμένη γλώσσα, χωρίς την αφόρητη εξωτερική πίεση με την οποία ήταν αναγκασμένος να δημιουργεί στα μεγαλύτερα έργα του.

Η αφιέρωση προς τα «θύματα του φασισμού και του πολέμου» είναι γραμμένη πάνω στην παρτιτούρα και οφείλεται στην επίδραση που είχε στοn Σοστακόβιτς η παρακολούθηση του φιλμ «Five Days, Five Nights», σχετικά με το βομβαρδισμό που κατέστρεψε την Δρέσδη, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο γιος του, Μαξίμ, αποκάλυψε αργότερα ότι στην πραγματικότητα ο πατέρας του αφιέρωσε το έργο στα θύματα κάθε ολοκληρωτικού καθεστώτος και ότι επρόκειτο για μία ακόμη κρυπτογραφημένη κατηγορία προς τον Στάλιν.

Ο Σοστακόβιτς το συνέθεσε με σκοπό να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του, αφού εκείνο το διάστημα φλέρταρε με την ιδέα της αυτοχειρίας. Έχει χαρακτηριστεί ως «μουσικό Blitzkrieg» και από άλλους ως το «soundtrack της ζωής του». Ο Σοστακόβιτς έκλαιγε όσο το έγραφε, αλλά και στην πρεμιέρα του έργου, όταν παρακολούθησε, ως θεατής πλέον. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τον Αύγουστο του 1975, το έργο αυτό παίχτηκε στην κηδεία του μεγάλου συνθέτη. Ο Ρώσος μαέστρος και βιολονίστας Rudolf Barshai μετέγραψε το έργο για μικρή ορχήστρα, εκδοχή που ονομάστηκε ‘Chamber Symphony «in C minor, Op. 110a», την οποία παρουσιάζει η Κ.Ο.Θ. στη συγκεκριμένη συναυλία.

Μία παραγωγή της Κ.Ο.Θ. σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 – ώρα 19:00

Δωρεάν μετάδοση μέσα από το κανάλι της ΚΟΘ στο Youtube (TheTSSO) και τη σελίδα της στο Facebook.

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Διεύθυνση ορχήστρας: Ζωή Τσόκανου

Χορευτές του Βορρά

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Xoρογραφία: Τατιάνα Παπαδοπούλου

Βοηθός Χορογράφου: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Χορευτές: Δέσποινα Λαγουδάκη, Αλέξανδρος Σταυρόπουλος

Δραματουργία: Kατερίνα Διακουμοπούλου

Eνδυματολόγος: Aθανάσιος Κολαλάς

Σκηνοθεσία: Μάριος Σπύρογλου

Πρόγραμμα:

Ντμίτρι Σοστακόβιτς: Συμφωνία Δωματίου, έργο 110a (μετ. Rudolf Barshai)

ΠΗΓΗ: Κ.Ο.Θ. – Φωτο: Αμάντα Πρωτίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα