Η καταλανική εβδομάδα του Μαριάνο Ραχόι

10:31 12/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Καθώς η 11η Σεπτεμβρίου, ημέρα εθνικής εορτής των Καταλανών, αποτελεί παρελθόν, με 1 εκατομμύριο να διαδηλώνει υπέρ της ανεξαρτησίας του, ξεκινά μία εβδομάδα έντονων πολιτικών διεργασιών στη Μαδρίτη στο πλαίσιο της οργανωμένης αντίδρασης, από την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στο δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ακολουθεί προσεκτικό βηματισμό ώστε και να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος,

αλλά και να αποφευχθεί η ένταση με την κοινωνία της Κατολονίας. Ιδίως μετά τη χθεσινή μεγαλειώδη συγκέντρωση ενός εκατ. ανθρώπων στη Βαρκελώνη, που διατράνωσαν την επιθυμία τους για ανεξαρτησία. Ο Ραχόι προπαντός δεν θέλει να καταφύγει στην αναγκαστική εφαρμογή του άρθρου 155 του Συντάγματος για την επαναφορά στη νομιμότητα όποιας αυτόνομης περιοχής αποκλίνει από το γενικό συμφέρον της Ισπανίας—κάτι που στην Καταλονία το εξισώνουν με πραξικόπημα και «κάθοδο των αρμάτων μάχης» σύμφωνα και με τον εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης.

Το έναυσμα της αντίδρασης του Ραχόι δίνεται στη σημερινή συνεδρίαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, που έπειτα από προσφυγή της κυβέρνησης αναμένεται να κηρύξει άκυρο και τον νόμο για τη Μετάβαση της Καταλωνίας στην ανεξαρτησία, σε περίπτωση που υπερισχύσει το ‘ναι’ στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει προσβάλλει συνταγματικά και την θέσπιση και άλλων κανονισμών της Καταλονίας, όπως την πρόσφατη δημιουργία δικής της εφορίας για την είσπραξη τοπικών δασμών, που αποτελεί ακόμη ένα βήμα προς την αυτοτέλεια.

Το απόγευμα, ο Ραχόι θα κληθεί να εξηγήσει στη Γερουσία, την πολιτική που θα ακολουθήσει για την Καταλονία, απαντώντας στα ερωτήματα—από διαφορετικές σκοπιές—του εκπροσώπου των Σοσιαλιστών Άνδερ Χιλ και των Καταλανών συντηρητικών της PDdeCAT Τζουζέπ Λιουίς Κλέριες. Ο τελευταίος δε, θα του απευθύνει το ερώτημα «εάν διανοείται πως η στάση του, ως ριζικώς αντίθετη στον διάλογο και στην αποδοχή των λόγων για τους οποίους το 80% των Καταλανών θέλουν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν για το πολιτικό τους μέλλον, έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη θεσμική κρίση στην Ισπανία;»

Επιπλέον, σήμερα το γραφείο του Εισαγγελέα του Καταλανικού Ανώτατου Δικαστηρίου έχει καλέσει τον αρχηγό της καταλανικής αστυνομίας (Mossos d’ Esquadra) και τους επικεφαλής της εθνικής αστυνομίας και της Εθνοφυλακής, για να τους δώσει οδηγίες προκειμένου να εμποδισθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το ίδιο δικαστήριο, μεταφέροντας και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου περι ακυρότητας του δημοψηφίσματος, είχε προειδοποιήσει από την περασμένη εβδομάδα πάνω από χίλιους τοπικούς δημάρχους και δημοσίους υπαλλήλους κατά της συμμετοχής τους στη διεξαγωγή του. Η ‘δαμόκλειος σπάθη’ των πειθαρχικών μέτρων στους αιρετούς και στα θεσμικά όργανα για απείθεια αποτελεί ακόμη ένα βέλος στη φαρέτρα της Μαδρίτης.

Η Μαδρίτη μπορεί επίσης να εφαρμόσει τη συνταγματική πρόβλεψη και να παύσει από τα καθήκοντά του τον επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ, όπως είχε κάνει και στο παρελθόν. Ο ίδιος ο Πουτζεμόντ αμφισβήτησε ότι θα τον καθαιρέσουν πριν την 1η Οκτωβρίου, διαβεβαιώνοντας πως «αυτό δεν θα γίνει και το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά».

Η τοπική κυβέρνηση ωστόσο έχει να αντιμετωπίσει πολλά οργανωτικά προβλήματα και να «αμβλύνει» και την αμφιθυμία αρκετών δημάρχων σε σημαντικές πόλεις της Καταλονίας, που δεν επιθυμούν να θέσουν σε κίνδυνο υπαλλήλους και όργανά τους εάν δεν δοθούν απτές εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθούν για συμμετοχή τους στο δημοψήφισμα.

Τη Δευτέρα, στο πάρκο του Καν Ζαμ, με την παρουσία του επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, η δημοφιλής δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου δήλωσε έτοιμη μεν να διευκολύνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά επέκρινε και την Καταλανική κυβερνητική συμμαχία για την «υπερβολική σπουδή» που έδειξε στην προκήρυξη του δημοψηφίσματος αφήνοντας έτσι απ’ έξω τη μισή Καταλονία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα