Η Καρδίτσα σε ερευνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού για φυματίωση και αποτελεσματικότητα στην COVID-19

18:01 4/7/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Καρδίτσα, με την Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Καρδίτσας και τα Κέντρα Υγείας, συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της φυματίωσης, με σκοπό τη μελέτη της αποτελεσματικότητας του συγκεκριμένου εμβολίου (BCG) έναντι της COVID-19 λοίμωξης, όπως επισημάνθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο Καρδίτσας, με τον επικεφαλής του προγράμματος κ. Ευάγγελο Γιαμαρέλο, Καθηγητή Παθολογίας λοιμώξεων στη Δ’ Παθολογική Κλινική του Αττικού Νοσοκομείου, να αναφέρεται αναλυτικά στην όλη προσπάθεια.

Η μελέτη έχει αδειοδοτηθεί από τον

Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και έχει ως σκοπό να προφυλάξει τον πληθυσμό από την ενδεχόμενη δεύτερη πανδημία του κορωνοϊού από τους χειμερινούς μήνες.
Η προσπάθεια αυτή συνίσταται και στηρίζεται σε δεδομένα τα οποία έχουν εκπονηθεί, παραχθεί από το Αττικό Νοσοκομείο που αφορούσαν στην πρόληψη των ατόμων μεγάλης ηλικίας από λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η μελέτη ξεκίνησε το 2017, αφορά σε 200 υπερήλικες οι οποίοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης.
Πρόσφατα δεδομένα, τα οποία ανακοινώθηκαν μέσα στο Μάιο, έδειξαν ότι αυτός ο εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο για εκδήλωση οποιασδήποτε λοίμωξης του αναπνευστικού, από 30 % σε αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί, σε μόλις 7% απ’ αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο BCG, το εμβόλιο δηλαδή κατά της φυματίωσης.
Επειδή ο covid-19 είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού, είναι λογικό να δημιουργείται το ερώτημα κατά πόσο ο εμβολιασμός με το BCG μπορεί να προφυλάξει εναντίον του κωρονοϊού.

Η πρόσκληση αφορά σε ασθενείς οι οποίοι είναι άνω των 50 και είναι καρδιοπαθείς (πάσχουν από στεφανιαία νόσο) ή είναι άνω των 50 και πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή άνθρωποι μεγάλης ηλικίας άνω των 70 ετών. Προτού εμβολιαστούν θα τους γίνει μια εξέταση μαντού που δείχνει αν κάποιος έχει έρθει ή όχι σε επαφή με το μικρόβιο της φυματίωσης.
«Αν η εξέταση αποβεί θετική τότε θεωρούμε ότι είναι προστατευμένος και δεν υπάρχει λόγος να εμβολιαστεί. Αν είναι αρνητική στη συνέχεια με απλό τρόπο θα μετρηθεί στο αίμα αν κάποιος έχει ή δεν έχει αντισώματα κατά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι θα γνωρίζει όποιος συνεργαστεί και συμμετέχει εθελοντικά στη μελέτη αν έχει έρθει ή όχι σε επαφή με το μικρόβιο. Αν είναι αρνητικό το μαντού και αρνητικά τα αντισώματα τότε θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο της φυματίωσης και θα παρακολουθείται .Η παρακολούθηση αφορά σε επικοινωνία μαζί τους μία φορά κάθε 45 μέρες όπου ζητούμε να απαντούν με ένα “ναι” η με ένα “όχι” στο αν έχουν εκδηλώσει 10 διαφορετικά συμπτώματα. Αυτό γίνεται συνολικά 5 φορές. Το συνολικό χρονικό διάστημα είναι έξι μήνες. Στο τρίμηνο προσέρχονται εκ νέου για να επαναλάβουν τα αντισώματα κατά του κορωνοϊού.
Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουμε σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα αν ο εμβολιασμός με BCG προφυλάσσει από συμπτώματα κατά του κορωνοϊού, από τον ίδιο τον κορωνοϊό», τόνισε ο καθηγητής.
Την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο θα γίνουν οι έλεγχοι και οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Υπάρχουν 15 σημεία εμβολιασμού στην Ελλάδα, τα 5 από αυτά είναι στην Αθήνα και τα υπόλοιπα σε διάφορες περιοχές όπως στην Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Πτολεμαϊδα, Κόρινθο, Βέροια, Ιωάννινα, Πατρα, άρα από γεωγραφικής πλευράς η Καρδίτσα είναι ένα ιδανικό σημείο ώστε να υπάρξει μία αποτύπωση όλου του Ελληνικού πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαμαρέλος απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε ότι μια από τις αγωνίες των επιστημόνων είναι αν υπάρχει ένα γονίδιο προστασίας εναντίον του κορωνοϊού και μάλιστα μήπως αυτό το γονίδιο είναι το μυστικό που έχει προστατέψει γενικότερα την Ελλάδα. Γίνονται προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι πριν από την ολοκλήρωση του φθινοπώρου η ερευνητική ομάδα της οποίας ηγείται θα έχει συγκεκριμένα δεδομένα ως προς αυτό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος ευχαρίστησε τον καθηγητή για την ένταξη της Καρδίτσας στη μελέτη. Ζήτησε από τους Καρδιτσιώτες να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια «για να προστατευθούμε , για να μπορέσουμε και κάποια στιγμή να καθυποτάξουμε τον κορωνοϊό».
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος τόνισε ότι “ως κοινωνία δίνουμε και ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί, σε μια δύσκολη περίοδο, προσπαθούμε με έναν τρόπο επιστημονικό να βοηθήσουμε και να θωρακίσουμε τους συμπολίτες. Ο δήμος θα συμβάλει και με λεωφορεία για μετακινήσεις και ορίζοντας ωράρια σε συνεργασία με τον διευθυντή της παθολογικής για να μην υπάρχει συνωστισμός”.
Ο Διευθυντής Παθολογικής του Νοσοκομείου κ. Ιωάννης Ντελής τόνισε ότι η συγκεκριμένη κλινική θα αναλάβει το έργο και θα συνεργαστεί με την επιστημονική ομάδα. Τέτοιου είδους προσπάθειες αναδεικνύουν την εργασία των γιατρών και βοηθούν και το Νοσοκομείο της Καρδίτσας.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Αριστοτέλης Σπάνιας ανέφερε ότι είναι σημαντικό να η Καρδίτσα να μπαίνει στο πάνελ των πόλεων που συμμετέχουν σε μελέτες και ο σύλλογος θα είναι αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα