Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ως βοηθητικό εργαλείο στην δια ζώσης

15:02 24/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μέσα στην κρίση της Πανδημίας αναδείχθηκε μια εκπαιδευτική ανάγκη η οποία θα έπρεπενα λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες και όχι να την ανακαλύψουμε τώρα. Αυτή αφορά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είτε την σύγχρονη είτε την ασύγχρονη.

Η μορφή αυτής της εκπαίδευσης, θα πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά έτσι ώστε να βοηθά την εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, επεσήμανε στην ΕΡΤ3, ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Σακατζής που διδάσκει στο 2ο ΕΠΑΛ

Τυρνάβου, μιλώντας στην εκπομπή «Κάθε μέρα Ελλάδα» σχετικά με τα συμπεράσματα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Συγκεκριμένα ο κ. Σακατζής υποστήριξε τα εξής:
Τι απέδειξε ηεμπειρία. Αναφορικά με την σύγχρονη εκπαίδευση, δηλαδή την τηλεδιάσκεψη. Έλκει το ενδιαφέρον των μαθητών. Αποτελεί μια δεξιότητα που θα τους ακολουθεί και θα είναι απόλυτα χρήσιμη γιατίοι νέες μορφές εργασίας εντάσσουν την τηλεδιάσκεψη ως απαραίτητη δεξιότητα. Έίναι φιλικό μέσο επικοινωνίας καθώς βλέπεις τα πρόσωπα των μαθητών μέσα στοοικείο περιβάλλον του σπιτιού τους, που τους δίνει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αναφορικά με την εκπαιδευτική κοινότητα: Κέρδισε την αυτονομία της, γιατί ανταποκρίθηκε επαρκώς στις νέες ανάγκες χωρίςτην ουσιαστική παρέμβαση και βοήθεια του υπουργείου. Αυτό που χρειάζονται οι εκπαιδευτικοί είναι εμπιστοσύνη και σταθερότητα, κάτιπου το υπουργείο δεν αντιλαμβάνεται.
Δείτε τις νέες αλλαγές στο σύστημαεισαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων, στην πρώτη χρονιά που εφαρμόζεται τονέο σύστημα έρχεται νόμος που ουσιαστικά το καταργεί. Βέβαια, αυτό το σύστημα κατάργησε το προηγούμενο πριν τρία χρόνια και αυτό που θα ψηφιστεί σίγουραθα αλλάξει στα επόμενα τρία χρόνια. Το υπουργείο δεν σέβεται τον κόπο τωνεκπαιδευτικών, να προετοιμαστούν σε 7ωρες εβδομαδιαίες διδασκαλίες, στα νέαμαθήματα π.χ. Κοινωνιολογία. Δεν σέβεται την αγωνία των μαθητών και τωνγονιών που κάθε χρόνο ρωτούν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν.Πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Αναβάθμιση σε όλες τις πλατφόρμες του υπουργείου ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στο σύνολο του μαθητικού και εκπαιδευτικού πληθυσμού. Μόνιμη και δωρεάν πρόσβαση σε αυτές. Οι ηλεκτρονικές τάξεις της ασύγχρονης εκπαίδευσης να λειτουργούν μόνιμα ωςαποθετήρια εργασιών, παρουσιάσεων και βίντεο.
Με τον τρόπο αυτό μειώνουμετον όγκο των φωτοτυπημένων εργασιών που δίνουμε στους μαθητές.
Οι ίδιες τάξεις να λειτουργούν μόνιμα ως μέσο επικοινωνίας των εκπαιδευτικών μετους γονείς, όπου θα ενημερώνουμε για την πρόοδο των μαθητών ακόμη και γιαπαραβατικές συμπεριφορές.
Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι η καλή επικοινωνίαμεταξύ εκπαιδευτικών και κηδεμόνων βοηθά πολλαπλώς την εκπαιδευτική διαδικασία Έχει παρατηρηθεί ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί εμφάνισαν μίαδυσκολία στην χρήση των νέων τεχνολογιών. Αρα στοχευμένα επιμορφωτικάπρογράμματα με βάση την ηλικία των εκπαιδευτικών και την εξοικείωση τους στιςνέες τεχνολογίες. Οχι βέβαια, τύπου σκιλ ελληνικού.
Τα προγράμματα αυτάμπορούν να γίνουν και εξ αποστάσεως ώστε να υπάρχει και βιωματική σχέση μετην υπό μάθηση δεξιότητα.
Συνοπτικό ηλεκτρονικό εγχειρίδιο με εικόνες που να περιγράφει επαρκώς την δομήκαι την λειτουργία των ηλεκτρονικών τάξεων.
Αξιοποίηση του κινητού στη σχολική διαδικασία ως πολυμεσικό εργαλείο γνώσηςκαι πληροφοριών.
Τον Ιούνιο, ηλεκτρονικές εγγραφές σε όλους τους μαθητές πρωτοβάθμιας καιδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τον τρόπο αυτό, διασταυρώνουμε τα e-mailsπου έχουν κάνει ενώ παράλληλα αποκτούμε και τα e-mails των κηδεμόνων για τηναπαραίτητη επικοινωνία μαζί τους.
Δυνατότητα χρήσης από τους εκπαιδευτικούς και άλλων μέσων σύγχρονηςεπικοινωνίας πέρα από το Webex, π.χ. skype, google meet, zoom κ.α.
Τέλος, απαραίτητη είναι και η ενίσχυση όλων των σχολικών μονάδων με ανθρώπινοδυναμικό που θα αναλάβει πλήρως την γραμματειακή υποστήριξη τους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα