Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στα «Πρωινά του Τρίτου»

01:08 26/6/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής του Τρίτου Προγράμματος «Όλα τα πρωινά του Τρίτου», που επιμελείται και παρουσιάζει ο Διονύσης Μαλλούχος, την Παρασκευή 26 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, οι ακροατές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τρία ηχογραφημένα έργα από 10μελές σύνολο χάλκινων πνευστών και κρουστά της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, τα οποία μεταδίδονται για πρώτη φορά.

Το πρώτο έργο είναι οι Τρεις γάτες

(Three Brass Cats) του Chris Hazell.     

Ο συνθέτης αναφέρει για το έργο: «Πριν από μερικά χρόνια είχα τέσσερις γάτες στο σπίτι -όλες ήταν αδέσποτες και καθώς τους έδωσα μια πινελιά  φροντίδας  προσφέροντάς τους ελεύθερη τροφή και κατάλυμα, αντί να προχωρήσουν, όλες  αποφάσισαν να μείνουν. Δυστυχώς, όλες τώρα έχουν πάει στη μεγάλη κατάρα, στον ουρανό. Ωστόσο, τη στιγμή που ήταν γύρω μου ζητήθηκε να γράψω κάποια κομμάτια για μια ομάδα χάλκινων πνευστών (The Philip Jones Brass Ensemble). Τι θα έπρεπε να γράψω; Λοιπόν, μου άρεσε πάντα να γράφω για τους ανθρώπους και τα μέρη γύρω μου (εμφανίζονται σε πολλή μουσική μου), έτσι σκέφτηκα… Ξέρω, τις γάτες μου. Αυτές τις ημέρες δεν έχω γάτες, καθώς ταξιδεύω πολύ με τη δουλειά μου, αλλά είναι ωραίο να πιστεύω ότι εξακολουθούν να είναι μαζί μου στη μουσική».

Τα τρία μουσικά κομμάτια, που αποτελούν τα μέρη του έργου, φέρουν τα ονόματα από τις τρεις γάτες του συνθέτη! Είναι τα κομμάτια  με τη σειρά που ακούγονται: «Μr. Jums», «Black Sam» και «Βorage».

To δεύτερο έργο που ακούγεται στη συνέχεια είναι αποσπάσματα από τη γνωστή όπερα «Porgy and Bess» του George Gershwin, σε μεταγραφή για χάλκινα πνευστά του Daniel Guyot.

H όπερα γράφτηκε σε λιμπρέτο στην αγγλική γλώσσα από τον συγγραφέα DuBose Heyward και τη στιχουργό Ιra Gershwin, και είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του DuBose Heyward, με τίτλο «Porgy», γραμμένο στα 1925.

Το έργο εκτελέστηκε για πρώτη φορά στη Βοστόνη στις 30 Σεπτεμβρίου 1935, προτού μετακομίσει στο Broadway της Νέας Υόρκης. Περιλάμβανε ένα καστ από κλασικά εκπαιδευμένους Αφροαμερικανούς τραγουδιστές -μια τολμηρή καλλιτεχνική επιλογή εκείνη την εποχή. Τα έργο δεν έτυχε θερμής υποδοχής στην πρώτη παρουσίαση, όμως μια παραγωγή της  Χιούστον Γκραν Όπερα, το 1976, του πρόσφερε νέα δημοτικότητα και αποτελεί πλέον μία από τις πιο γνωστές και πιο συχνά παρουσιαζόμενες όπερες. Εγινε και κινηματογραφική ταινία το 1959.

Aφηγείται την ιστορία του Porgy, ενός μαύρου ζητιάνου που ζει στις φτωχογειτονιές του Τσάρλεστον και τις προσπάθειές του να σώσει την Bess από τα νύχια του Crown, του βίαιου και κτητικού εραστή της, και ενός εμπόρου ναρκωτικών.

Ακούγονται τα κομμάτια: It ain’t necessarily so, Summertime και I got plenty o’ nuttin’

Το τρίτο ηχογραφημένο έργο  φέρει τον τίτλο «Άλλη μια γάτα» (Another Cat) για χάλκινα πνευστά, και πάλι του Chris Hazell. Το μουσικό αυτό κομμάτι με την ονομασία Kraken –όνομα μιας ακόμη γάτας του συνθέτη–  αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη στο αρχικό έργο «Τρεις γάτες».

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα