Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά

01:48 18/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη του Δημήτρη Μυταρά, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, μεταδίδοντας το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 12:30 στην ΕΡΤ2, την εκπομπή «Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση.

Δημιουργικός και ακούραστος καλλιτέχνης επί πενήντα χρόνια, µε πληθωρική παρουσία και διεθνή καταξίωση, ο Δημήτρης Μυταράς ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική, αλλά εξερεύνησε και άλλους εικαστικούς τομείς, όπως τη

σκηνογραφία και τη διακόσμηση, ενώ τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί κι ασχολείται και με την ιδιαίτερη του αγάπη, την ποίηση.

Με τα έργα του έχει συμμετάσχει σε μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ως καθηγητής και μετέπειτα πρύτανης στη Σχολή Καλών Τεχνών, εκεί όπου και ο ίδιος σπούδασε κοντά στον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά, έχει επηρεάσει γενιές νέων και ελπιδοφόρων καλλιτεχνών.

Ο Δημήτρης Μυταράς μιλάει στην Έλενα Κατρίτση για τα σημαντικά προβλήματα της εποχής μας, για την «κόλαση και τον παράδεισο», την Τέχνη, τα χρήματα, τα «πορτρέτα επί παραγγελία», για τη μητέρα του που δεν γνώρισε ποτέ, για την παρουσία της γυναίκας του περισσότερο από πενήντα χρόνια δίπλα του, το ρόλο που έχει παίξει στη ζωή του, καθώς και για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει με την όρασή του.

Για τη μεγάλη περιπέτεια που περνούν τα τελευταία χρόνια, αλλά και για τη ζωή της δίπλα του, μιλάει η σύζυγός του. Εξερευνώντας μαζί της τους χώρους όπου βρίσκονται εκατοντάδες κοχύλια και όστρακα που έχει συλλέξει ο Δημήτρης Μυταράς από όλο τον κόσμο, αλλά και το εργαστήρι όπου βρίσκονται παρατημένα πια τα πινέλα και οι καμβάδες, η Χαρίκλεια Μυταρά ανοίγει την καρδιά της και περιγράφει όμορφες, αλλά και δύσκολες στιγμές της κοινής τους πορείας.

Επίσης, ο Δημήτρης Μυταράς μιλάει για τα παιδικά του χρόνια, για τη σχέση του με τη ζωγραφική, αναφέρεται στα νεανικά του όνειρα, καθώς και στο μετέπειτα έργο του.

Τέλος, μιλάει για τους μετανάστες και το ρατσισμό στην Ελλάδα σήμερα.

Αρχισυνταξία-παρουσίαση: Έλενα Κατρίτση.

Σκηνοθεσία: Πιέρρος Ανδρακάκος.

Επιμέλεια εκπομπής: Ιωάννα Λουλούδη.

Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Γκεζερλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα