Η ΕΡΤ άδυτα των μπουλουκιών των σαϊτομάχων

15:49 6/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Ασταμάτητές είναι οι προετοιμασίες για το φετινό σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα. Το εντυπωσιακό έθιμο έχει προσελκύσει και φέτος χιλιάδες επισκέπτες με τα ξενοδοχεία της πόλης να έχουν 100% πληρότητα. Τα εννιά μπουλούκια που θα ρίξουν φέτος σαϊτες δουλεύουν ολημερίς για να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή του Πάσχα, την ημέρα που αναβιώνει το έθιμο κάθε χρόνο.

Η κάμερα της ΕΡΤ

κατέγραψε την προετοιμασία σε ένα από τα πιο παλιά μπουλούκια της Καλαμάτας την » Παραδοσιακή Φυτειά». Ο Καπετάνιος Δημήτρης Ξωξάκος μετρά σχεδόν μισό αιώνα ως σαϊτομάχος. Το μπουλούκι είναι η δεύτερη οικογένειά του.

Ο Στέλιος Κρεμμύδας είναι μόλις 14ων ετών και ο νεότερος του μπουλουκιού. Ο Τάσος Σακκάς έρχεται κάθε χρόνο από την Κύπρο για να πάρει μέρος στο έθιμο. Η κατασκευή της Σαϊτας γίνεται με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στην παράδοση. Είναι μια ιεροτελεστία με απαράβατους κανόνες που περνάνε αναλλοίωτοι από γενιά σε γενιά. Το έθιμο έχει κατηγορηθεί ως επικίνδυνο και στο παρελθόν είχε απαγορευτεί. Η αλήθεια είναι όμως πως όσα ατυχήματα συνέβησαν στο παρελθόν ήταν με άλλες ιδιοκατακατασκευές και όχι με σαΐτες.

Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος Σαϊτολόγων φροντίζει να διεξάγεται το έθιμο με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς να χάνεται η αυθεντικότητά του.

Πάνω από 120 σαϊτολόγοι και 1000 σαϊτες θα προσφέρουν το βράδυ της Κυριακής ένα φαντασμαγορικό θέαμα σε όσους βρεθούν φέτος στην Καλαμάτα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα