Η επισφαλής ιατρική ασφάλιση των Αμερικανών

23:03 14/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Μία από τις πλέον επώδυνες ήττες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτιεών, Ντόναλντ Τραμπ, στη μόλις λίγων μηνών προεδρία του είναι χωρίς αμφιβολία η αδυναμία της κυβέρνησής του ακόμα και να καταθέσει προς απλή ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο ήλπιζε ότι θα αντικαθιστούσε το νομοσχέδιο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που εισήγαγε ο προκάτοχός του. Η ανατροπή του Obamacare ήταν, άλλωστε, από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Όσο παραμένει σε ισχύ, γίνεται ένα όλο και περισσότερο ισχυρό σύμβολο της αδυναμίας της παρούσας

αμαερικανικής κυβέρνησης να βρει στήριξη για τις πρωτοβουλίες της, ακόμα, πολλές φορές, και εντός του δικού της κόμματος.

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου να αντικαταστήσει το Obamacare πήραν καινούρια τροπή την Τετάρτη, όταν σε σχόλιά του φάνηκε να υποστηρίζει ότι μπορεί να διακόψει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πολλών Αμερικανών, για να αναγκάσει τους Δημοκρατικούς βουλευτές και γερουσιαστές να διαπραγματευτούν την ψήφιση ενός καινούριου νομοσχεδίου. Αναλυτικότερα, το σχέδιο του προέδρου Τραμπ φαίνεται να βασίζεται σε δικαστική απόφαση που ακολούθησε προσφυγή ρεπουμπλικανών βουλευτών, η οποία χαρακτήριζε ως αντισυνταγμτική την πρακτική της συγχρηματοδότησης της ιδιωτικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ιδιωτών από ομοσπονδιακά κεφάλαια. Καθώς το νομοσχέδιο του προέδρου Ομπάμα προβλέπει ότι η υποχρεωτική συνολική ιατροφαρμακευτική κάλυψη του αμερικανικού πληθυσμού θα παρέχεται από ιδιωτικές εταιρείες, η κρατική πρόνοια εκφράζεται μέσω αυτών των συγχρηματοδοτήσεων, οι οποίες διασφαλίζουν την κάλυψη των οικονομικά ασθενέστερων κοονωνικών ομάδων.

Μετά την απόφαση της δικαστού που χαρακτήριζε ως αντισυνταγματική την πρακτική, η διοίκηση Ομπάμα που τότε βρισκόταν στην εξουσία, άσκησε έφεση, αναστέλλοντας την εφαρμογή της. Στην ουσία, ο πρόεδρος Τραμπ φάνηκε να υποστηρίζει ότι η απόσυρση της έφεσης εκ μέρους της παρούσας διοίκησης θα ήταν μία χρήσιμη διαπραγματευτική τακτική, καθώς η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για πολλούς Αμερικανούς θα ανάγκαζε τους Δημοκρατικούς πολιτικούς να διαπραγματευτούν τη διαμόρφωση ενός καινούριου νομοσχεδίου.

Πηγή: NEW YORK MAGAZINE, WALL STREET JOURNAL

Keywords
Τυχαία Θέματα