Η Ελένη Αναστασοπούλου γράφει για τον «Δυσσάκο»

18:07 17/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

MIA ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Ο «Δυσσάκος» ξεκίνησε σαν μια πράξη ανακάλυψης, σαν απάντηση στο ερώτημα πώς φτάσαμε ως εδώ. Ήταν ένα ταξίδι προς τα πίσω, μια μετανάστευση στον παρελθόντα χρόνο κι από εκεί επιστροφή στο παρόν αποκαθιστώντας τη συνέχειά του. Συνήθως στα μυθιστορήματα βιώνουμε μια φυγή απ’ την πραγματικότητα, εδώ αντίθετα υπάρχει συστηματική επιδίωξη για εμβάθυνση και μορφοποίησης της πραγματικότητας των τελευταίων πενήντα χρόνων, που ήταν πολύ πυκνή σε γεγονότα αλλά κυρίως σε αλλαγές ακατάληπτες εξαιτίας της ταχύτητας με την οποία συνέβαιναν.

Η

επιλογή του ονόματος Οδυσσέας σε τρεις εκδοχές –Δυσσέας, Οδυσσέας και Δυσσάκος– σηματοδοτεί το πέρασμα απ’ τη μια γενιά στην άλλη και ταυτόχρονα τις αλλαγές αλλά και την ομοιότητα στον πυρήνα τους, που είναι η διαρκής αναζήτηση, το προσωπικό ταξίδι τού καθενός αλλά και η πορεία ολόκληρης της κοινωνίας μας.

Η σκιαγράφηση του πολιτικού, κοινωνικού και κυρίως ανθρωπολογικού σκηνικού τής πεντηκονταετίας έγινε με τη βοήθεια αρχειακού υλικού από εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και ίντερνετ.

Keywords
Τυχαία Θέματα