Η δομή της Σκάλας Σκαμιάς χώρος καραντίνας νεοεισερχομένων

21:01 10/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την προσωρινή επαναλειτουργία της δομής stage 2  στη Σκάλα Σκαμιάς αποφάσισε κατά πλειοψηφία χθες αργά το βράδυ στην δια περιφοράς συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου.  Η πρόταση πέρασε με 22 ψήφους υπέρ και 12 κατά . Κατά ψήφισε η ΛΑΣ που κατέβασε δική της πρόταση, όπως και τρεις σύμβουλοι του συνδυασμού του Στρατή Ζαφείρη και δύο του Νίκου Χήρα . Κατά ψήφισε και ο πρόεδρος της κοινότητας Σκαμιάς που είχε δικαίωμα ψήφου υποστηρίζοντας ότι δεν συμφωνούν γι αυτή τη χρήση.

Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία -βάσει της εισήγησης

της δημοτικής αρχής- σε σχέση με την προστασία της δημόσιας υγείας καθώς και της υγείας των ένστολων που έχουν αναλάβει τη φύλαξη των εισερχομένων μεταναστών, τα εξής:

-Τη λειτουργία του Stage 2 της Συκαμινέας ως χώρου απομόνωσης (καραντίνα) των μεταναστών μέχρι την παρέλευση των προβλεπομένων 14 ημερών ώστε να μεταφέρονται εν συνεχεία –άμεσα- από τις αρχές αρμοδίως.

-Η λειτουργία του Stage 2 θα διαρκέσει για όσο είναι σε ισχύ τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία από την πανδημία ή μέχρι να υλοποιηθεί η πρόταση του Δημάρχου για τη ναύλωση πλοίου.

-Σημειώνεται ότι βάσει σχετικής πρότασης προς το Δήμαρχο, το Stage 2 θα λειτουργεί κάτω από τον αυστηρό και αποκλειστικό έλεγχο της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού και την εποπτεία του ΕΟΔΥ ενώ αποκλείεται η συμμετοχή οποιασδήποτε ΜΚΟ ή της ίδιας της Ύπατης Αρμοστείας, ακόμα και για τη σίτιση των μεταναστών που θα τελούν υπό καραντίνα.

Τέλος όπως τονίζει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου  “η απόφαση αυτή λαμβάνεται λόγω της έκτακτης κατάστασης στη χώρα μας αλλά και στη γείτονα χώρα από την πανδημία και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αποδοχή λειτουργίας μόνιμης ή προσωρινής δομής φιλοξενίας μεταναστών στα όρια του Δήμου μας.”

Ανακοίνωση για τους λόγους διαφωνίας τους εξέδωσαν οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του Στρατή Ζαφείρη ενώ χθες διευκρίνιση για την πρότασή της αλλά και το πως την αποτυπώνει η δημοτική αρχή έκανε η ΛΑΣ . Ακολουθούν οι δύο ανακοινώσεις :

 

ΔΗΛΩΣΗ  των δημοτικών συμβούλων Δ. Βελούτσου, Χ. Ζωγράφου και Μ.Τσάκου του δήμου Δυτικής Λέσβου για τη θέση τους στο θέμα της δομής στη Σκαμνια.
Το, από πολύ καιρό ,οξυμένο πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού και του τρόπου που το αντιμετώπισε η κυβέρνηση –ποιος δε θυμάται τα γεγονότα της Καράβας;– ήρθε και επιδείνωσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Βρισκόμαστε με δεκάδες ανθρώπους αφημένους στο έλεος των φυσικών στοιχείων, με τους κατοίκους του νησιού σε κατ οίκον περιορισμό, με τη δομή της Μόριας σε απελπισία και τη δομή προσωρινής διαμονής της Σκαμιάς καταργημένη ,με απόφαση του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου και μισοκατεστραμένη από υπερπατριώτες .
Σ΄ αυτό το σημείο έρχεται η αστυνομία και το λιμενικό και ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο ΑΜΕΣΑ να βρεθεί χώρος συγκέντρωσης για τους περιπλανώμενους. Ζητούν να ξαναλειτουργήσει η δομή της Σκαμνιάς.

.Η δική μας γνώμη είναι ότι : η δομή της Σκαμιάς εξυπηρετούσε ένα συγκεκριμένο σκοπό, αυτό της διέλευσης, της βραχυπρόθεσμης παραμονής των νεοεισερχομένων. Και σ ΄αυτό επιτελούσε ικανοποιητικά τη δουλεία της. Η λειτουργία της όμως ως χώρου καραντίνας αντικειμενικά είναι αδύνατο. ΄Εμεις πιστεύουμε ότι το ζήτημα των ροών δεν θα σταματήσει ποτέ όσο δεν σταματούν οι αιτίες που το παράγουν.

Η προστασία των κατοίκων μας από πιθανά κρούσματα πρέπει να είναι σταθερό μας μέλημα. Οι συνθήκες απομόνωσης των εισερχομένων σε αντίσκηνα δεν το διασφαλίζει. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πολύ ικανοποιητικά με την τοποθέτηση αυτών των ανθρώπων σε ξενοδοχεία, που με λίγη προσπάθεια μπορούν να εντοπίσουν οι υπηρεσίες του δήμου. Εκεί θα μπορούν για 14 ημέρες θα μένουν απομονωμένοι σε χωριστά δωμάτια και μετά θα μπορούν να πάνε όπου δει.   Όμως ακόμα και μέσα σ΄ αυτή την ιδιαίτερη κατάσταση και ακριβώς εξ αιτίας αυτής εμμένουμε στην πάγια θέση μας για ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ του νησιού  ΄Οσο κι αν η πανδημία λειτουργεί ως επιπλέον άλλοθι για την κυβερνητική επιλογή να μην προχωρήσει σ΄ αυτήν της τη δέσμευση εμείς ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ.

 

Λαική Συσπείρωση Δήμου Δυτικής Λέσβου:

Στις 6/4/2020 με αφορμή μία τηλεφωνική καταγγελία από κάτοικο της Πέτρας εκδώσαμε μία ανακοίνωση με τίτλο «Όχι παιχνίδια με την υγεία των συνδημοτών μας». Στη παραπάνω ανακοίνωση επισημάναμε το ουσιαστικό πρόβλημα που προκύπτει με τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες εν όψει της πανδημίας του κορονοϊού. Αναφέραμε δε την απαράδεκτη αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος από τη κυβέρνηση και το δήμο Δυτικής Λέσβου όταν κάθε μέρα ανακοινώνονται σωρεία μέτρων για τη προστασία της δημοσίας υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν προβήκαμε στη παραπάνω διαδικασία και δεν ζητήσαμε να τεθεί θέμα δημοτικού συμβουλίου αξιοποιώντας ένα τέτοιο ζήτημα υγείας και ανθρωπιάς για επικοινωνιακούς λόγους.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει για τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες να ακολουθείται η διαδικασία και να ισχύει ότι για όλους τους ανθρώπους που έρχονται από το εξωτερικό. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι απαιτούνται κατάλληλοι χώροι και προσωπικό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την καραντίνα λόγω κορονοϊού. Για αυτό ακριβώς προτείναμε την ενοικίαση ξενοδοχείων όπως πραγματοποιείται από τη κυβέρνηση σε ανάλογες περιπτώσεις. Άλλωστε ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει Έλληνες, πρόσφυγες ή μετανάστες. Ώστε όλοι οι εργαζόμενοι που άμεσα που εμπλέκονται (π.χ. γιατροί, νοσηλευτές, λιμενικοί, συνεργεία καθαριότητας) και οι ίδιοι οι πρόσφυγες να έχουν τη δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων υγιεινής.

Δεν συμφωνούμε με την αξιοποίηση της δομής της Συκαμνιάς για τους παρακάτω λόγους:

Α. Δεν είναι ο κατάλληλος χώρος που μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες που προβλέπονται σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, εκτός και αν δεν έχουμε κατανοήσει την επικινδυνότητα αυτής της πανδημίας.

Β. Θα αποτελέσει προηγούμενο για τη δημιουργία νέας δομής καθώς ο δρόμος για τη λύση του προβλήματος του κορονοϊού είναι μακρύς.

Γ. Είναι εύκολος τρόπος να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη για τη λύση του ζητήματος.

Τέλος θέλουμε να επισημάνουμε ότι εμείς ουδέποτε υποδείξαμε ποια ξενοδοχεία θα ενοικιασθούν και που θα βρίσκονται αυτά, αφού αυτή η διαδικασία είναι καθαρά ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, όπως έχει γίνει και σε άλλα μέρη της ώρας αυτή τη περίοδο. Για αυτό πιστεύουμε ότι η τελευταία παράγραφος της ανακοίνωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου στις 8/4/2020, έχει γραφτεί εκ του πονηρού, καθώς από τη μια μεριά θέλει να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη χρήση του χώρου της δομής της Συκαμνιάς και από την άλλη να φέρει τη παράταξη μας αντιμέτωπη με τους συνδημότες μας παραποιώντας τη θέση μας.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι δημοτικές αρχές ψηφίστηκαν για να αναλαμβάνουν ευθύνες και να μη φοβούνται να συγκρουστούν με τη κεντρική εξουσία ως το τέλος για τα συμφέροντα των δημοτών τους.

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτική Λέσβου

The post Η δομή της Σκάλας Σκαμιάς χώρος καραντίνας νεοεισερχομένων appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα