Η χρήση κάμερας από την αστυνομία – Η διεθνής εμπειρία (video)

21:48 12/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολλές χώρες τις Ευρώπης, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν εδώ και καιρό τη χρήση κάμερας στις στολές των αστυνομικών, γενικά ή υπό προϋποθέσεις, και έχουν δοκιμάσει στην πράξη την αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Την εικόνα μεταφέρουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ.

Γερμανία: ανταπόκριση Γιώργος Παππάς

Στο Βερολίνο, με απόφαση της κεντρο-αριστερής τοπικής κυβέρνησης η ατομική μικροσκοπική κάμερα ανήκει πλέον στον βασικό εξοπλισμό του αστυνομικού. Την ενεργοποιεί σε ελέγχους και διαδηλώσεις

όταν η κατάσταση γίνεται προβληματική και κλιμακώνεται. Έτσι καταγράφεται η συμπεριφορά, τόσο του αστυνομικού, όσο και του διαδηλωτή.

Γαλλία: ανταπόκριση Θωμαΐς Παπαϊωάννου

Στη Γαλλία, οι αστυνομικές δυνάμεις υποχρεούνται από το 2014 να φέρουν το διακριτικό “RΙΟ”: ένας προσωπικός επταψήφιος αριθμός. Αλλά το αποφεύγουν γιατί όπως υποστηρίζουν τα συνδικάτα τους, φοβούνται τη εκδικητική στοχοποίηση.

Από τον Ιούλιο, αστυνομικοί και χωροφύλακες θα φορούν ειδική κάμερα με σκοπό “να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ αστυνομίας και πληθυσμού” σύμφωνα με τον Πρόεδρο Μακρόν. Άγνωστο προς το παρόν αν θα είναι υποχρεωτική η χρήση.

Ηνωμένο Βασίλειο: ανταπόκριση Ευδοξία Λυμπέρη

Οι Βρετανοί ένστολοι αστυνομικοί φορούν κάμερες σώματος ώστε να καταγράφουν την ανταπόκριση τους σε συμβάντα. Οι κάμερες εφαρμόζονται στο στήθος, στον ώμο ή στο κεφάλι και η ενεργοποίηση τους ανήκει στην ευχέρεια του αστυνομικού.

Όλοι οι Βρετανοί αστυνομικοί από το 1860 φέρουν τον προσωπικό τους διακριτικό αριθμό στον ώμο ή στο στήθος.

Ισπανία: ανταπόκριση Δώρα Μακρή

Στην Ισπανία, τα δύο εθνικά σώματα ασφαλείας , η Αστυνομία και η Guardia Civil, (Γουάρδια Θιβίλ) χρησιμοποιούν κάμερες είτε στα κράνη είτε στον ώμο, μόνο όταν πρόκειται να επιχειρήσουν. Συνήθως την κάμερα φέρει κάποιος αξιωματικός. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για την χρήση τους.

Το Σώμα στο οποίο ανήκουν και ο υπηρεσιακός αριθμός τους εμφανίζεται σε περιβραχιόνιο και σε σήμα στο στήθος τους.

ΗΠΑ: ανταπόκριση Λένα Αργύρη

Στην Αμερική, παρόλο που η χρήση κάμερας από την αστυνομία είναι υποχρεωτική μόνο σε πέντε πολιτείες, σήμερα χρησιμοποιείται σε όλα τα μεγάλα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Σε πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν είναι υποχρεωτική ούτε η χρήση διακριτικών στις στολές. Όμως μετά τα επεισόδια του καλοκαιριού οι αρχές έχουν δώσει οδηγία τα διακριτικά στις στολές των δυνάμεων ασφαλείας να βρίσκονται σε εμφανές σημείο.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Πηγή:ΕΡΤ

www.ertnews.gr



Το άρθρο Η χρήση κάμερας από την αστυνομία – Η διεθνής εμπειρία (video) εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα