«Η Αθήνα ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944» – Εκπαιδευτικές δράσεις

11:00 19/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις πραγματοποιούνται έως τα τέλη Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 72ης επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική Κατοχή. Όλες οι σχεδιαζόμενες εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν στην υποστήριξη της διδασκαλίας σε ιστορικά θέματα της περιόδου του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και στον εμπλουτισμό της διδασκαλίας με σύγχρονα διδακτικά μέσα, ώστε να προσεγγίσουν οι μαθητές τη δύσκολη αυτή ιστορική περίοδο με όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο.

Έως τις 31 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιείται,

ύστερα από πρόταση ομάδας ιστορικών (Δρ Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ Βασιλική Λάζου, Δρ Ιωάννης Σκαλιδάκης), σειρά εκδηλώσεων υπό τον γενικό τίτλο «Η Αθήνα Ελεύθερη. 12 Οκτωβρίου 1944».

Οι εκδηλώσεις αυτές συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Αττικής (Κεντρικός Τομέας), τον Οργανισμό Πολιτισμού και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την ΕΡΤ. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η Γενική Γραμματεία Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η ΟΤΟΕ, οι σημαντικότεροι αρχειακοί φορείς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη καθώς και οι Δήμοι Κερατσινίου-Δραπετσώνας και Νίκαιας-Ρέντη.

Σκοπός των συντελεστών είναι να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση απέναντι στο σημαίνον γεγονός της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τη ναζιστική κατοχή. Για αυτό πραγματοποιούνται μια σειρά από δράσεις που εστιάζουν στην ιστορία της πόλης των Αθηνών στα ταραγμένα χρόνια από τον Πόλεμο έως την Απελευθέρωση, και ειδικότερα ιστορικών περιπάτων στα σημεία της πόλης όπου η Κατοχή αλλά και η Αντίσταση άφησαν τα αποτυπώματα τους, εκθέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων (υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας), προβολών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, συναυλιών, επιστημονικών ημερίδων και ομιλιών κ.ά.

Εκπαιδευτικές δράσεις «Πόλεμος- Κατοχή-Αντίσταση-Απελευθέρωση»

Προτάσεις για εναλλακτικούς τρόπους διδασκαλίας της περιόδου 1940-1944 στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση.

Σεμινάρια για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

16:30-19:30. 72ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Επταχάλκου και Ακταίου, Θησείο). Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

15:30-18:30. 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Αμπελοκήπων (Τσόχα 43 και Φιλήμονος 38, Στάση Μετρό «Αμπελόκηποι»). Μόνο Α/θμια Εκπαίδευση

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

17:00-20:00. 3ο Γυμνάσιο Αιγάλεω (Κύπρου 1 και Μάρκου Μπότσαρη, Πλατεία Εσταυρωμένου, Στάση Μετρό «Αιγάλεω»). Α/θμια και Β/θμια Εκπαίδευση

Τα σεμινάρια περιλαμβάνουν:

Α. Παρουσίαση εκπαιδευτικού υλικού:

«Να γιορτάσουμε την απελευθέρωση και όχι την κήρυξη του πολέμου. Πώς προσεγγίζουμε τραυματικά και δύσκολα θέματα;» Δρ. Βασιλική Σακκά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας«Μεθοδολογικές αρχές & διδακτικές κατευθύνσεις για την ένταξη του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στη διδασκαλία της Ιστορίας».

Δρ Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής

Β) Επιλογή ανάμεσα σε 4 διαφορετικά δίωρα εργαστήρια με θέμα:

α. «Η πείνα στην κατοχή»(Α/θμια). Δρ. Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄Αθήνας.
ή
β. «Η εποχή 1940-44 μέσα από την τέχνη» (Β/θμια). Δρ. Παναγιώτης Πυρπυρής, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων Γ΄Αθήνας.«Το άλλο μισό του ουρανού. Έμφυλες προσεγγίσεις: κατοχή, αντίσταση και το στίγμα της επόμενης μέρας. Η γυναίκα στη φωτιά» (Β/θμια). Δρ. Βασιλική Σακκά, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Μεσσηνίας.«Όταν ο πόλεμος γίνεται παιχνίδι: Σχεδιασμός, κατασκευή και διδακτική αξιοποίηση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού στο μάθημα της Ιστορίας» (Α/θμια και Β/θμια). Δρ. Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής και Ιωάννα Δεκατρή, Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄Αθήνας«Η Ελλάδα αντιστέκεται στον φασισμό (1940-44): Αναζητώντας τα ίχνη της παιδικής ηλικίας στην Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης». (Α/θμια και Β/θμια). Ιωάννα Δεκατρή, Μsc, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων Δ.Ε. Γ΄Αθήνας και Δρ. Ευαγγελία Κουνέλη, Σχολική Σύμβουλος Α/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Αττικής.

info

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια είναι περιορισμένος (20-25 εκπ/κοί για κάθε εργαστήριο).Απαραίτητη η αίτηση συμμετοχής για τα βιωματικά εργαστήρια σε συνεννόηση με τον/την υπεύθυνο Πολιτιστικών Θεμάτων ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης.Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να συμμετάσχουν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση παρακολούθησης των βιωματικών σεμιναρίων στους αρμοδίους υπευθύνους Πολιτιστικών Θεμάτων κάθε Διεύθυνσης (Α/θμιας- Β/θμιας), οι οποίοι θα συντονίσουν ανά Δ/νση εκπ/σης την προσέλευση των εκπ/κών στα σεμινάρια και τις συμμετοχές στα εργαστήρια για τις Διευθύνσεις Αττικής (Α΄, Β, Γ, Δ Αθήνας, Ανατ. και Δυτ. Αττικής και Πειραιά) και την έκδοση των Βεβαιώσεων Παρακολούθησης.
Keywords
Τυχαία Θέματα