Η Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών Ν. Πηλίου για τα Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς

12:05 9/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα από τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες του Νοτίου Πηλίου είναι αυτό τον Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Παρόλο που η νομοθεσία είναι σαφέστατη σχετικά με τις υποχρεώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ν. 4039/2012 (ΦΕΚ Α’15/02.02.12) τροποποιήθηκε με το άρθρο 46 του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ Β΄32/11.02.14)), η απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Νοτίου Πηλίου φαίνεται ότι και σε αυτόν τον τομέα ναυάγησε και έδειξε τεράστια απροθυμία αλλά και απάνθρωπο χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα: στα πέντε χρόνια διοίκησης

η απερχόμενη Δημοτική Αρχή εξασφάλισε ένα μόλις πρόγραμμα στειρώσεων, ενώ η πενταμελής επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9 παρ. 12) συστάθηκε μόλις το 2018, με αποτέλεσμα ο αριθμός των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς να αυξηθεί ραγδαία και ανεξέλεγκτα.

Δεν έγινε καμία προσπάθεια δημιουργίας καταφυγίου Ζώων Συντροφιάς είτε μέσω προγράμματος (τον περασμένο Δεκέμβριο οι Δήμοι Βόλου και Αλλονήσου εντάχθηκαν σε ανάλογο πρόγραμμα) είτε μέσο διαδημοτικής συνεργασίας όπως προβλέπεται από την παραπάνω νομοθεσία.

Δεν ανταποκρίθηκε σε κανένα αίτημα αρωγής σε περίπτωση άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων.
Γύρισε την πλάτη σε οποιοδήποτε χέρι βοηθείας από εθελοντές ιδιώτες οι οποίοι ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν ακόμη και οικονομικά προς μία πολιτισμένη και ανθρώπινη αντιμετώπιση του ζητήματος αυτού.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση Ενεργών Πολιτών του Δήμου Νοτίου Πηλίου δεσμεύεται στην πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας που υπαγορεύει τη διαχείριση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Πρωταρχικό μέλημά μας είναι η δημιουργία καταφυγίου για την περίθαλψη, αποθεραπεία και φαρμακευτική αγωγή των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή (τσιπάρισμα) του πληθυσμού των Αδέσποτων και στείρωσή τους.
Συνεργασία με την νεοσύστατη φιλοζωική οργάνωση Νοτίου Πηλίου και κινητοποίηση κάθε εθελοντικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Εκπόνηση προγράμματος υιοθεσιών και διασύνδεση με φιλοζωικές οργανώσεις τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού για την προώθηση των Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.
Δεν μπορούμε πλέον να μη λαμβάνουμε την ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό θέμα του οποίου η διαχείριση αποτελεί εκτός από δείγμα Πολιτισμού μιας κοινωνίας , ζήτημα ασφάλειας και υγειονομικής πρόνοιας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα