Η 3D εκτύπωση στο Διάστημα γίνεται πραγματικότητα

18:25 3/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

To Made in Space, είναι ένα startup που έχει κατασκευάσει ένα εξαιρετικά ανθεκτικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 3D εκτύπωση και σε συνθήκες μικροβαρύτητας, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους αστροναύτες που βρίσκονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), να επισκευάσουν, να αναβαθμίσουν και να κατασκευάσουν πρωτότυπα εργαλεία.

Το νέο υλικό αποτελείται από πολυαιθεριμίδιο και πολυανθρακικό (PEI/PC), είναι UV ανθεκτικό και έχει πολλές χρήσεις. Σύμφωνα με την εταιρία, οι αστροναύτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκτυπώσουν πρωτότυπα

εργαλεία, εξαρτήματα και σχέδια.

Η ζωή στο Διάστημα θα περιλαμβάνει κατοικίες, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και σταθμούς μεταφορών και για αυτό το λόγο, χρειάζεται να κατασκευαστούν πλατφόρμες που θα επιτρέπουν την κατασκευή και τη συναρμολόγηση μεγάλων συστημάτων.

Το startup συνεργάζεται με τη NASA με σκοπό την ανάπτυξη μιας τέτοιας πλατφόρμας που θα κατασκευάζει, θα συναρμολογεί και θα ενσωματώνει συστήματα ειδικά για διαστημικά σκάφη. Πρόκειται για την πρώτη πλατφόρμα ειδικά σχεδιασμένη για τη δημιουργία μεγάλων κατασκευών στο Διάστημα. Η τεχνολογία αυτή θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα στη NASA η οποία αναζητά τρόπους για την παραγωγή εργαλείων ή εξαρτημάτων καθώς και για τη δυνατότητα αναβαθμίσεων κι επισκευών στο Διάστημα αφού τα υλικά που έχει σήμερα στη διάθεση της δεν είναι πολύ ανθεκτικά. Έτσι, οι αστροναύτες θα παίρνουν πολύ λιγότερα πράγματα μαζί τους στο Διαστημικό Σταθμό.

Η εταιρεία βρίσκεται σε φάση δοκιμών ενός 3D εκτυπωτή που ονομάζεται Archinaut και που θα είναι έτοιμος το 2018. Ο Archinaut είναι ενσωματωμένος σε ένα δορυφόρο και περιλαμβάνει μια μονάδα παραγωγής και ρομποτικής, πρώτες ύλες και ορισμένα προκατασκευασμένα εξαρτήματα. Μόλις βρεθεί σε τροχιά, ο εκτυπωτής μπαίνει σε λειτουργία και ξεκινά την κατασκευή συστημάτων ειδικά για δορυφόρους. Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν ανακλαστήρες, κεραίες, βραχίονες, θερμαντικά σώματα κλπ. Η κατασκευή επιτυγχάνεται με συνδυασμό της μονάδας παραγωγής και της ρομποτικής συναρμολόγησης.

ΠΗΓΗ:

Keywords
Τυχαία Θέματα