Γύρος Γαλλίας 11ο etape, επιβλητικός Van Aert!

20:33 7/7/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 11ο etape, ένα από τα πιο δύσκολα του φετινού Γύρου Γαλλίας ήταν μια πραγματική πρόκληση. Στα 199 σχεδόν χιλιόμετρα που έπρεπε να καλύψουν οι ποδηλάτες, κλήθηκαν για πρώτη φορά, να ανέβουν δύο φορές μία από τις δυσκολότερες ανηφόρες, το Mont Ventoux. Δεν είναι μόνο τα 15,6 χιλιόμετρα με μέση κλίση 8,7% αλλά ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται λαμβάνοντας υπόψη πως συνήθως πνέουν πολύ δυνατοί άνεμοι, από τους οποίους έχει πάρει και την ονομασία του το βουνό αυτό. Ο Julian Alaphilippe μπήκε από νωρίς στις επιθέσεις, κέρδισε το μοναδικό

ενδιάμεσο sprint που ήταν νωρίς αλλά μετά από μια μικρή ανάβαση, δουλεύοντας με τον τρόπο αυτόν για τον teammate του και κάτοχο της πράσινης φανέλας, Mark Cavendish. Ο Alaphilippe πήρε τους βαθμούς της 1ης θέσης στερώντας τους από πιθανούς αντιπάλους του Cavendish.

Στη συνέχεια παρέμεινε στο group των αποσπασμένων και πέρασε πρώτος την κορυφή του Mont Ventoux στο πρώτο πέρασμα. Ο κάτοχος της κίτρινης φανέλας, Tadej Pogacar, δεν είχε ιδιαίτερη βοήθεια από την ομάδα του, είχε όμως από την Ineos Grenadiers που δουλεύοντας για τον Richard Carapaz, «πήρε» μαζί της και τον Pogacar. Στο δεύτερο πέρασμα ο Wout Van Aert επιτέθηκε, πήρε διαφορά από τον Kenny Elissonde (Trek Segafredo) και έφτασε ολομόναχος στην κορυφή του Mont Ventoux. Ποδηλατώντας εξαιρετικά και στην κατηφόρα, πήρε μια πολύ σημαντική νίκη, όχι τόσο γιατί ήταν η 5η νίκη του σε Γύρο Γαλλίας αλλά γιατί η ομάδα του, η Jumbo Visma, έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα στον φετινό αγώνα, κυρίως από πτώσεις. Έχοντας ήδη χάσει τους Roglic και Gesink, στο ξεκίνημα του 11ου etape έχασε και τον Tony Martin, επίσης από πτώση.

Ο Van Aert άφησε πίσω του 1 λεπτό και 14 δευτερόλεπτα το δίδυμο της Trek Segafredo που τον ακολούθησε (Elissonde και Mollema) και 1 λεπτό και 38 δευτερόλεπτα το group του Pogacar που συμπλήρωσαν οι Uran, Carapaz και Vingegaard. Στην κατάταξη εξακολουθεί να προηγείται ο Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) που διατηρεί την κίτρινη φανέλα. Ο Mark Cavendish θα φορά και πάλι την πράσινη φανέλα των πόντων αφού προηγείται με άνεση στη σχετική βαθμολογία. Την πουά φανέλα των αναβάσεων συνεχίζει να κατέχει ο Nairo Quintana (Arkea Samcic) με τον Van Aert όμως να τον έχει πλησιάσει σημαντικά. Τη λευκή φανέλα συνεχίζει να κατέχει ο Pogacar αλλά θα τη φορά ο δεύτερος της βαθμολογίας, Jonas Vingegaard (Jumbo Visma) ο οποίος μετά την εξαιρετική του εμφάνιση στο Mont Ventoux ανέβηκε και στην 3η θέση της γενικής κατάταξης.

Το 12ο etape έχει μήκος 159,4 χιλιόμετρα. Θεωρείται επίπεδο αφού παρότι έχει μερικές μικρές ανηφόρες, η μεγαλύτερη δυσκολία είναι μία ανάβαση με μήκος 4,4 χιλιόμετρα και μέση κλίση 4,6%. Το ενδιάμεσο sprint των πόντων έρχεται στα 132,7 χιλιόμετρα και αναμένεται μαζικό sprint τερματισμού.

Η πρώτη 10άδα μετά το 11ο etape:

1Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)43:44:382Rigoberto Uran (EF Education-Nippo)0:05:183Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma)0:05:324Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)0:05:335Ben O’Connor (AG2R Citroen Team)0:05:586Wilco Kelderman (Bora-Hansgrohe)0:06:167Alexey Lutsenko (Astana-Premier)0:06:308Enric Mas Nicolau (Movistar Team)0:07:119Guillaume Martin (Cofidis)0:09:2910Pello Bilbao Lopez (Bahrain Victorious)0:10:28

 

sports.ert.gr.



Το άρθρο Γύρος Γαλλίας 11ο etape, επιβλητικός Van Aert! εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα