Γυναίκες πρόσφυγες: Θύματα βιασμού και κακοποίησης

22:30 30/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με τον φόβο του βιασμού ζουν καθημερινά οι γυναίκες πρόσφυγες που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από πολέμους, την ανέχεια ή την πολιτική αστάθεια, επισήμανε μια Οργάνωση ροάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Για να αντιμετωπίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μετά από βιασμό οι γυναίκες και τα κορίτσια παίρνουν αντισυλληπτικά σε ενέσιμη μορφή προληπτικά, τόνισε η Χίλαρι Μαργκόλις, ερευνήτρια της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Παρότι γνωρίζουν ότι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική βία, είναι αποφασισμένες να κάνουν αυτό το ταξίδι, δήλωσε στην ετήσια σύνοδο Trust Women για τα δικαιώματα των γυναικών και για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων που διοργανώνει το Thomson Reuters Foundation, η φιλανθρωπική οργάνωση που έχει ιδρύσει η εταιρεία Thomson Reuters.

Συνολικά 65,3 εκατομμύρια άνθρωποι –ένας αριθμός δίχως ιστορικό προηγούμενο– ξεριζώθηκαν πέρυσι. Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 50% σε μια πενταετία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι αναπτυσσόμενα κράτη φιλοξενούν το 86% των προσφύγων. Τους περισσότερους από αυτούς φιλοξενεί η Τουρκία, η οποία έχει υποδεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους.

Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) κατήγγειλε ότι παιδιά που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στη Γαλλία υφίστανται κακοποίηση, συχνά σεξουαλική –ξυλοδαρμούς ή/και βιασμούς– ή εξαναγκάζονται να δουλεύουν σε καθημερινή βάση.

Έκθεση της UNICEF κατέγραψε επίσης περιπτώσεις νέων γυναικών από τις οποίες ζητείται να ικανοποιήσουν σεξουαλικής φύσης απαιτήσεις των διακινητών για να τις περάσουν στη Βρετανία.

Στελέχη οργανώσεων αρωγής σημειώνουν ότι αυτό κάθε άλλο παρά περιορίζεται στη Γαλλία.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως οι γυναίκες με τις οποίες συνομίλησαν στελέχη της είπαν πως φοβούνταν συνεχώς πως θα δέχονταν σεξουαλικής επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στη Λιβύη αλλά και εκεί, ενώ πρόσθεσε πως σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι βιασμοί είναι τόσο συχνοί που έπαιρναν αντισυλληπτικά πριν ξεκινήσουν το ταξίδι για να αποφύγουν ανεπιθύμητες κυήσεις.

Σύμφωνα με την Μαργκόλις, πολλές από τις μετανάστριες από τις οποίες πήρε συνεντεύξεις σε κέντρα υποδοχής στην Ιταλία επίσης δήλωσαν ότι πήραν αντισυλληπτικά πριν από το πολύ συχνά επικίνδυνο ταξίδι διά θαλάσσης από τη Λιβύη, εξαιτίας του μεγάλου κινδύνου που διέτρεχαν να βιαστούν.

Πηγή: Thomson Reuters Foundation, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία:Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα