Γυναίκα ερευνήτρια η πρώτη εθελόντρια του εμβολίου στην Οξφόρδη

11:27 24/4/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πρώτη δοκιμή εμβολίου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στη Βρετανία. Όπως αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος η Dr. Elisa Granato, ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο, ήταν μία από τους δύο πρώτους εθελοντές που έλαβαν την ένεση.

«Η πρώτη δοκιμή του εμβολίου για τον κορονοϊό σε ανθρώπους στην Ευρώπη ξεκίνησε στην Οξφόρδη» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μόσιαλος, τονίζοντας ότι  «οι μισοί από τους αρχικούς 800 εγγεγραμμένους εθελοντές

για την κλινική δοκιμή θα λάβουν το εμβόλιο Covid-19, και οι άλλοι μισοί ένα εμβόλιο που προστατεύει από τη μηνιγγίτιδα αλλά όχι τον κορονοϊό και στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τον αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν με κορονοϊό στους επόμενους μήνες».

Παράλληλα η κυβέρνηση δρομολογεί την λειτουργία μίας εφαρμογής για την ιχνηλάτηση επαφών για τον κορονοϊό και θα προσληφθούν 18.000 εργαζόμενοι, εκ των οποίων 3.000 κλινικοί γιατροί, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
Οι προσλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη και το προσωπικό που θα εργάζεται για την λειτουργία της εφαρμογής ιχνηλάτησης θα λάβει ειδική εκπαίδευση τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όταν θα είναι ασφαλής η χαλάρωση του lockdown, θα χρησιμοποιούνται σχολαστικές διαδικασίες διαγνωστικών εξετάσεων, εντοπισμού και ιχνηλάτησης προκειμένου να διατηρηθεί ο ρυθμός μετάδοσης σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή τη στιγμή, είπε, ο αριθμός μετάδοσης βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, αλλά θα πρέπει να υπάρξει επίσης σημαντικός αριθμός μείωσης των νέων κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα τεστ διάγνωσης, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από σήμερα οι εργοδότες των εργαζομένων της πρώτης γραμμής θα μπορούν να κάνουν κράτηση ηλεκτρονικά – μέσω της ιστοσελίδας της κυβέρνησης – για το τεστ για το προσωπικό τους, ενώ από αύριο οι εργαζόμενοι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο για τον εαυτό τους και τους συγγενείς τους.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα