Γρηγόρης Λαμπράκης – 22 Μαΐου 1963

13:05 22/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή τη δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη το βράδυ της 22ας Μαΐου 1963 στη Θεσσαλονίκη, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει σχετικό αφιέρωμα.

Δείτε από τη σειρά ΡΙΜΕΪΚ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

(video)


Εκπομπή-αφιέρωμα του 2003 της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» στον ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

με αφορμή τη συμπλήρωση των σαράντα χρόνων από τον θάνατό του το 1963.
Παρατίθεται σύντομο βιογραφικό, με αναφορά στις σπουδές του στην Ιατρική, την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό αλλά και την εκλογή του ως βουλευτή το 1961. Παρουσιάζεται η σταδιακή ανάδειξή του σε σύμβολο του φιλειρηνικού κινήματος, με την ενεργό συμμετοχή του σε πορείες για την ειρήνη τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παράλληλα, δίδονται τα χαρακτηριστικά του ειρηνιστικού κινήματος της εποχής, το οποίο εξέφραζε τόσο το διεθνές κίνημα κατά του πυρηνικού εξοπλισμού όσο και τα αιτήματα για την αποκατάσταση μιας ομαλής δημοκρατικής ζωής στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην 1η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης τον Απρίλιο του 1963, όπου ο ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ, αψηφώντας σχετική απαγόρευση της αστυνομίας και διανύοντας μια μεγάλη απόσταση της πορείας, αναδείχθηκε σε ιδανική εκπροσώπηση του κινήματος.

Ακολουθεί εκτενής αναφορά στη δολοφονία του από παρακρατικούς στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο του 1963, καθώς και στο γεγονός ότι βασικό στόχος της ενέργειας αυτής ήταν να πληγεί το ειρηνιστικό κίνημα της εποχής, το οποίο θεωρήθηκε απειλή ταυτιζόμενο με την αντιδεξιά δράση. Επισημαίνεται ότι η δολοφονία αυτή υπήρξε ορόσημο για τη μετέπειτα πολιτική ζωή, οδηγώντας σε βαθιά κρίση τη χώρα, ενώ παρουσιάζεται η πιο πιθανή εκδοχή σχετικά με τον ηθικό αυτουργό της.

Στην εκπομπή μιλούν, μεταξύ άλλων, ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ, η ΜΠΕΤΥ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΥ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ, ο ΝΙΚΟΣ ΚΙΑΟΣ κ.ά. Περιλαμβάνεται σπάνιο έγχρωμο ντοκουμέντο της Θεσσαλονίκης εκείνης της εποχής, καθώς και αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο συνοδεύει την καταγραφή των γεγονότων.

Δείτε περισσότερα στο http://www.ert-archives.gr

The post Γρηγόρης Λαμπράκης – 22 Μαΐου 1963 appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα