Γρεβενά: Αποκριάτικες εκδηλώσεις

09:23 16/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα Γρεβενά, πιστοί στην πλούσια αποκριάτικη τοπική παράδοση ζωντανεύει και φέτος το γρεβενιώτικο καρναβάλι με πολύ κέφι, χορό και ξεφάντωμα.

Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, θα διαρκέσουν φέτος στην πόλη των Γρεβενών οι εκδηλώσεις «Απουκρά στα Γρεβενά», ενώ το τελευταίο τριήμερο θα πραγματοποιηθούν και σε Τοπικές Κοινότητες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που συνδιοργανώνεται

από το δήμο και την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, σε συνεργασία με σχολεία, συλλόγους και φορείς, θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων: τοπική, βαλκανική, latin, τζαζ και ροκ μουσική, αναβίωση αποκριάτικων εθίμων και γρεβενιώτικους μεζέδες με μανιτάρια.

Αναλυτικά θα περιλαμβάνει:

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2018

– Στις 11:00 στην Πλατεία Αιμιλιανού Μανιταρογλέντι: μαγειρική με εδέσματα μανιταριών από τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας, τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας και το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας.

– Στις 12:00 Αποκριάτικη παρωδία του παραδοσιακού γάμου από τα Λύκεια της πόλης μας.

– Στις 13:30 Συναυλία με τα Καλογράκια, ένα νεοσύστατο μουσικό σχήμα νέων της πόλης μας.

– Από τις 15:00 -18:00

Αποκριάτικο γλέντι στο πάρκινγκ της Αστυνομίας επί της Κ. Ταλιαδούρη

με την συνδιοργάνωση του φροντιστηρίου ΠΡΑΞΗ+ΘΕΩΡΙΑ.

– Από τις 17:00-19:00 στην Πλατεία Αιμιλιανού DJ με αποκριάτικα τραγούδια για παιδιά

– Από τις 18:00 – 20:00 Συναυλία με το νεανικό ροκ σχήμα GYPSY CARAVAN.

– Από τις 20:00 – 22:00 Συναυλία με το νεανικό ροκ σχήμα PRIMITIVE SCREAM ROCK.

– Από τις 19:00 – 22:00 Γρεβενιώτικο γλέντι με τοπική ορχήστρα.

– Στις 22:00 η Μπάντα Κρουστών του Δημοτικού Ωδείου, οι σύλλογοι Αντισφαίρισης και Εργαζομένων του Νοσοκομείου Γρεβενών, ομάδες μεταμφιεσμένων και οι τρεις μπάντες με χάλκινα και ζουρνάδες θα διασκεδάζουν περιφερόμενοι στην κεντρική πλατεία και στους δρόμους της πόλης.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2018

– Από τις 11:00 – 14:00 στην Πλατεία Αιμιλιανού Απονομή βραβείων ΜΟΓ για το 2017 και αμέσως μετά συναυλία με ροκ μουσική SAKIS DOVOLIS POWER TRIO, ενώ θα προσφέρεια δωρεάν μπουγάτσας από τοπική επιχείρηση.

– Στις 17:00 – 19:00 DJ με αποκριάτικα τραγούδια για παιδιά.

– Από τις 19:00 – 22:00 Συναυλία με την νεανική ορχήστρα CASOO, ενώ αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί Λαϊκή βραδιά με γρεβενιώτες μουσικούς.

Παράλληλα μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων θα πλαισιώνουν την μπάντα κρουστών δρόμου Κρουστόφωνο και θα διασκεδάζουν περιφερόμενοι, ενώ τρεις μπάντες με χάλκινα και ζουρνάδες θα είναι στη διάθεση μαθητών, συλλόγων και ομάδων μεταμφιεσμένων στην κεντρική πλατεία και στους δρόμους της πόλης.

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2018

– Από τις 10:00 – 12:00 Το Κέντρο Πρόληψης ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ θα πραγματοποιήσει στην Πλατεία Αιμιλιανού αποκριάτικη εκδήλωση για παιδιά και τους νέους.

– Στις 20:00 Αποκριάτικος χορός με παραδοσιακά τραγούδια στην κεντρική πλατεία Γρεβενών

– Στις 20:00 Αποκριάτικοι Φανοί, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαροσίου και τη Δημοτική Κοινότητα Γρεβενών στο Βαρόσι, αλλά και Πολιτιστικών Σύλλογων στους οικισμούς: Αγίου Γεωργίου, Αμυγδαλιών, Βατολάκκου, Ελευθέρου, Κηπουρειού, Κέντρου, Λειψίου, Πηγαδίτσας, Ποντινής και Μεγάρου.

Καθαρά Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2018

– Από τις 11:00 – 13:00 Κούλουμα με προσφορά Φασολάδας, χαλβά και ελιές στην Πλατεία Ελευθερίας – Λαχαναγοράς από τη Δημοτική Κοινότητα Γρεβενών σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Πίνδος.

– Στις 13:00 στην Πλατεία Αιμιλιανού Αναβίωση του εθίμου των σωφέρδων

Επίσης κούλουμα διοργανώνονται στους οικισμούς: Αγίου Γεωργίου, στο λόφο του Άη Νικόλα, Αμυγδαλιών, στο λόφο της Αγίας Βαρβάρας, Κιβωτού, στο λόφο Πευκάκια και στις πλατείες: Λειψίου, Μεγάρου, Πηγαδίτσας, Ποντινής, Ελευθέρου, Κηπουρειού και Κέντρου.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα