Γ. Κατσιαντώνης: «Θρασεία φοροεπιδρομή στους κατόχους εταιρικών αυτοκινήτων»

17:36 16/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό, χαρακτηρίζει ως χτύπημα της κυβέρνησης στην πολύπαθη αγορά του αυτοκινήτου την απόφαση να επιβαρύνει τον κάτοχο του εταιρικού οχήματος με το 80% της συνολικής του δαπάνης.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Θέμα:»Πλήγμα στην αγορά του αυτοκινήτου- θρασεία φοροεπιδρομή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον ιδιωτικό τομέα».

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, μετά την ψήφιση των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, από την 1η του

τρέχοντος μηνός Ιουνίου είναι προ των πυλών βαρύ πλήγμα στην αγορά του αυτοκινήτου αλλά και βαριά και θρασεία φοροεπιδρομή προς τους χαμηλόμισθους και κυρίως με τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς τους χτυπά οικονομικά μέσω του εταιρικού αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν.
Συγκεκριμένα, το 80% της συνολικής δαπάνης ενός αυτοκινήτου που έχει αποκτηθεί από την εταιρεία με τη μορφή leasing θα προσμετράται ως εισόδημα στον εργαζόμενο στον οποίο έχει παραχωρηθεί. Μέχρι σήμερα και σύμφωνα με την παρ. 1, άρθρο 13 του ν. 4172/2013, το εισόδημα το οποίο προκύπτει ως «παροχή σε είδος αυτοκινήτου» υπολογίζεται στο 30% του κόστους του οχήματος που εγγράφεται ως δαπάνη στα βιβλία του εργοδότη με τη μορφή είτε απόσβεσης, είτε μισθώματος – ανάλογα με τον τρόπο απόκτησης του αυτοκινήτου (αγορά ή μίσθωση). Αναμφίβολα και αυτό ακόμα είναι στα όρια του παραλογισμού, όμως σίγουρα το 80% είναι απολύτως εξωφρενικό, καθώς σε αυτό το ποσό προσμετρούνται τα τέλη κυκλοφορίας, τα ποσά συντήρησης και επισκευής, το κόστος αλλαγής ελαστικών και εκείνο που αντιστοιχεί στην αγορά του οχήματος ή του μισθώματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα