Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Να μειωθεί ο πληθυσμός στα hotspot – Λήψη μέτρων

17:42 10/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Από τις 8 Ιανουαρίου είχαν προειδοποιήσει οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, για τα προβλήματα που θα δημιουργούσε η κακοκαιρία στα hot spot, αλλά μάλλον δεν εισακούστηκαν.

Όπως σχολίαζαν σε ανακοίνωσή τους (το αναλυτικό κείμενο βρίσκεται στην ιστοσελίδα τους): «Ο πληθυσμός των hotspot πρέπει να μειωθεί στην προβλεπόμενη δυναμικότητά τους, ενώ οι υπόλοιποι άνθρωποι πρέπει να μεταφερθούν σε αξιοπρεπή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα. Παρά τους ισχυρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα σχετικά μέτρα έχουν

ολοκληρωθεί με επιτυχία, η προετοιμασία για τον χειμώνα για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που είναι εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά έχει αποτύχει.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα νησιά περίπου 16.000 άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε hotspot, καθώς και σε επίσημες και άτυπες δομές στέγασης. Ωστόσο, η επίσημη δυναμικότητα είναι 8.355 άνθρωποι. Στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο, πάνω από 3.500 άνθρωποι στεγάζονται σε έναν χώρο δυναμικότητας μικρότερης των 2.000. Το hotspot της Σάμου έχει δυναμικότητα 600 ανθρώπων και αυτή τη στιγμή στεγάζει πάνω από 1.500».

Tέλος οι ΓΧΣ, τονίζουν: «Προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα τραγωδία, μπορούν και πρέπει να ληφθούν τώρα έκτακτα μέτρα στα νησιά. Κανένας άνθρωπος που ζητά προστασία και έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο, τα βασανιστήρια και την ακραία βία δεν πρέπει να βρίσκεται απροστάτευτος στο κρύο».

Πηγή: Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Keywords
Τυχαία Θέματα