Γιατί το οικονομικό κατεστημένο ξαφνικά αισιοδοξεί (Άρθρο)

08:47 2/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Πληθαίνουν οι αναλύσεις φορέων και οργανισμών οι οποίοι κατά παράδοση είναι συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, αλλά το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η Alpha Bank, στις εκτιμήσεις τους αναφέρονται στη θετική εξέλιξη βασικών οικονομικών δεικτών, οι οποίοι προοιωνίζονται βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα.

Φαίνεται ότι

η στροφή της κυβέρνηση στον οικονομικό ρεαλισμό έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες σε ένα κομμάτι της αγοράς, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς συμφωνούν και εκείνοι ότι το εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) θα αρχίσει να αναπτύσσεται , αλλά βλέπουν ότι δεν θα επωφεληθούν όλοι και η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για τις μικρές επιχειρηματικές μονάδες.

Ο ΣΕΒ στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του, δίνει έμφαση στη θετική εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως η αύξηση της μεταποίησης χωρίς τα πετρελαιοειδή (+4,3% έναντι +2,7% το Α’ 6μηνο του 2016), η άνοδος των εξαγωγών πλην καυσίμων (+8,9% έναντι +3,1% το Α’ 6μηνο του 2016) και των λιανικών πωλήσεων (+3,8% έναντι -2,2% το Α’ 6μηνο του 2016), με την επισήμανση ότι «ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η αισιοδοξία του ΣΕΒ

Πηγή: ΣΕΒ, Εβδομαδιαίο δελτίο – 1/12/2016

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο ίδιο διάστημα οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο ότι η βάση σύγκρισης, ήτοι το τρίτο τρίμηνο του 2015, ήταν πολύ χαμηλή λόγω της μεγάλης πτώσης που είχε σημειωθεί τότε ύστερα από τα capital control.

Αλλά και η Alpha Bank από την πλευρά της, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της μια ημέρα νωρίτερα είχε επισημάνει ότι η επάνοδος της οικονομίας στην ανάκαμψη επιβεβαιώνεται, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση του ΑΕΠ το Γ’ τρίμηνο, αλλά και στην αύξηση της απασχόλησης και των επενδύσεων κυρίως μηχανολογικού εξοπλισμού και κατασκευών, στην ικανοποιητική επίδοση των εξαγωγών.
Προειδοποιούσε, βέβαια, ότι εάν καθυστερήσει η υλοποίηση των σχεδίων για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές η οποία περνά από το κλείσιμο αξιολόγησης και την ένταξη στο QE, τότε μπορεί η επενδυτική εμπιστοσύνη να υπονομευτεί και η αναπτυξιακή προοπτική να φαλκιδευθεί.
Είναι σαφές το μήνυμα ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός αντιμετωπίζεται θετικά.
Η Alpha Bank, μάλιστα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην υποχώρηση των αποδόσεων (επιτοκίων) των 10 ετών κρατικών ομόλογων, την οποία αποδίδει στις «προσδοκίες της αγοράς ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις της δεύτερης αξιολογήσεως».

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστικές είναι οι διαπιστώσεις της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην τελευταία της ανακοίνωση για τον προϋπολογισμό του 2017 διατυπώνει επιφυλάξεις «σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να εισέλθει σε ένα βιώισμο και στέρεο διάδρομο ανάπτυξης, ενόσω η ασκούμενη οικονομική πολιτική παραμένει υφεσιακή». Υπογραμμίζει, επίσης, ότι «ενώ η επταετής υφεσιακή πορεία της χώρας φαίνεται να αντιστρέφεται τη νέα χρονιά, αμφίβολες παραμένου οι δυνατότητες διάχυσης του πλεονάσματος ευημερίας στο σύνολο της οικονομίας και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Είναι φανερό δηλαδή ότι η εικόνα της οικονομίας και οι προοπτικές της διαβάζονται διαφορετικά από τους εκπροσώπους των μεγάλων και ισχυρών επιχειρήσεων οι οποίες βλέπουν την προοπτική διαμόρφωσης ενός περιβάλλοντος που θα τις ευνοήσει, ενώ αντίθετα οι «μικροί» βλέπουν ότι και την επόμενη θα παραμείνουν υπό πίεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα