Γιατί τα πανεπιστήμια υστερούν σε πατέντες ευρεσιτεχνίας (Video)

18:27 23/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ερευνητική εργασία των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων όμως δεν αντανακλάται σε αριθμό ευρεσιτεχνιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, από το 2010 έως το 2019 μόνο το 2% των καταθέσεων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας προέρχεται από πανεπιστήμια ή/και ερευνητικά κέντρα. Η πλειοψηφία και συγκεκριμένα το 79% προέρχεται από φυσικά πρόσωπα και το 19% από νομικά πρόσωπα.

Οι προσπάθειες των φορέων επικεντρώνονται πλέον στο να αλλάξει η κουλτούρα των πανεπιστημίων και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή

των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στα διπλώματα ευρεσιτεχνίες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιωάννη Κατσογιάννη, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, το 2019 από όλα τα πανεπιστήμια και ερευνητικά της χώρας κατατέθηκαν κάτω από 20 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας, δηλαδή μόλις το 1,5%-2% του συνόλου πανελλαδικά. Γιατί συμβαίνει αυτό; Αφενός οι ερευνητές δεν είναι ενημερωμένοι για αυτό πρώτα δημοσιεύουν σε συνέδριο ή περιοδικό και μετά καταθέτουν της αίτησή τους, που δεν περνά τον έλεγχο καινοτομίας. Αφετέρου, γιατί δεν υπάρχει το κίνητρο αφού ο αριθμός των πατεντών δεν βοηθούν στην εξέλιξη τους ως μέλη ΔΕΠ. Στο νέο νόμο για τα πανεπιστήμια υπάρχει σχετική πρόβλεψη ώστε να δοθούν κίνητρα.

Η Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ιδρύθηκε το 2019 και σκοπός της είναι να αποφοιτούν από αυτή ειδικοί πληρεξούσιοι με τεχνικό υπόβαθρο και νομικές γνώσεις που θα γνωρίζουν το φυσικό αντικείμενο και θα συμβάλλουν στη συγγραφή των αιτήσεων για κατοχύρωση πατέντας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα