Γιάννης Δάρρας: Στοίχημα για εμάς είναι να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες

11:54 14/1/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον πολίτη που προβληματίζεται, σκέφτεται και κρίνει, σε αυτόν που αναζητεί την ουσία, απευθύνεται το τελευταίο μεγάλο δελτίο της ημέρας, που επανήλθε στην ΕΡΤ2, στις 11 το βράδυ, με παρουσιαστή, από Δευτέρα έως Παρασκευή, τον Γιάννη Δάρρα.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Η ΕΡΤ επέλεξε τη συχνότητα της ΕΡΤ2 για το τελευταίο μεγάλο δελτίο της ημέρας και εσάς ως παρουσιαστή του. Το αντιμετωπίσατε ως προσωπικό στοίχημα;

Όταν έπεσε η ιδέα να επιστρέψει το δελτίο στη συχνότητα της ΕΡΤ2, στις 11 το βράδυ, αναρωτήθηκα αν

είχε λόγο ύπαρξης άλλο ένα δελτίο ειδήσεων μέσα στην ημέρα. Το στοίχημα για εμένα, λοιπόν, δεν ήταν αν θα υπήρχε άλλο ένα δελτίο ειδήσεων, αλλά ένα ΑΛΛΟ δελτίο ειδήσεων. Το περιεχόμενο αλλά και το ύφος του θα ήταν αυτό που θα το έκανε αναγκαίο.

Δώστε μας το στίγμα του δελτίου. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες στους οποίους κινείται;

Ο βασικός άξονας είναι, φυσικά, η επικαιρότητα της ημέρας που τελειώνει και μια γεύση απ’ όσα αναμένονται την ημέρα που ξημερώνει. Βασικό κριτήριο για την επιλογή της θεματολογίας είναι όχι η ποσότητα των ειδήσεων αλλά η ποιότητά τους. Από το πρωί που θα μπει κάποιος στο αυτοκίνητό του για να πάει στη δουλειά μέχρι το βράδυ που θα γυρίσει στο σπίτι του, βομβαρδίζεται με ειδήσεις από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τις εφημερίδες, το διαδίκτυο. Στο τέλος της ημέρας, όμως, περισσότερο μπερδεμένος παρά ενημερωμένος είναι. Τι απ’ όλα αυτά είναι είδηση και τι είναι fake news; Ποια είναι γεγονότα και ποια είναι κουτσομπολιά; Το Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ2 επιδιώκει να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα. Απαντά στον πολίτη που προβληματίζεται, σκέφτεται και κρίνει. Απευθύνεται σ’ αυτόν που αναζητεί την ουσία.

Από την πρωινή ενημερωτική ζώνη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων… Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα;

Είτε πρωί είτε βράδυ, είτε σε εκπομπή είτε σε δελτίο ειδήσεων, αυτό που προέχει για εμένα είναι η καλή συνεργασία με ανθρώπους που κάνουν τη δουλειά τους με ευσυνειδησία και όρεξη. Ευτυχώς, είμαστε μια ομάδα επαγγελματιών όλων των ειδικοτήτων, που και θέλουμε και μπορούμε να συνεργαζόμαστε.

Με δεδομένο ότι κανένα άλλο κανάλι δεν έχει δελτίο ειδήσεων στις 11 το βράδυ, θεωρείτε ότι έχετε το προβάδισμα στην ενημέρωση των πολιτών;

Φυσικά και στο τέλος της ημέρας έχουμε το πλεονέκτημα της συνολικής εικόνας της ειδησεογραφίας. Άποψή μου, όμως, είναι ότι προέχει το περιεχόμενο και όχι η ώρα. Η επιλογή, η ιεράρχηση και η παρουσίαση των ειδήσεων γίνεται με γνώμονα πόσο θα «προσφέρουν» και όχι πόσο θα «πουλήσουν».

Για εμάς, η «δήλωση της ημέρας» -στήλη που έχουμε εντάξει στο δελτίο- δεν ανήκει δικαιωματικά σε κάποιον πολιτικό, αλλά έχει ειπωθεί από τον άνθρωπο της διπλανής πόρτας που φιλοξενεί στο σπίτι του τον πλημμυροπαθή της Μάνδρας. Για εμάς, η πρώτη είδηση δεν είναι δικαιωματικά μια ανούσια πολιτική κοκορομαχία, αλλά οι συζητήσεις που γίνονται στο Παρίσι για το κλίμα και το μέλλον του πλανήτη. Για εμάς, είδηση είναι δικαιωματικά, και ας μην έπαιξε πουθενά αλλού, η υποψηφιότητα του αρχιμουσικού Γ. Πέτρου για βραβείο GRAMMY στην κατηγορία «καλύτερη ηχογράφηση όπερας».

Όλα αυτά, όμως, δεν θα είχαν κανένα νόημα αν τα λέγαμε στον κόσμο από καθέδρας ορθώνοντας έναν τοίχο μπροστά του, που απορρέει από τη «μεγαλοφυΐα» του «φωτεινού παντογνώστη». Σεβόμαστε ότι κάθε βράδυ οι τηλεθεατές μάς ανοίγουν το σπίτι τους και μας βάζουν στο σαλόνι τους, για να τους μεταφέρουμε τα νέα της ημέρας. Γι’ αυτό και συνομιλούμε μαζί τους με μια πιο άμεση και όχι με μια ξύλινη γλώσσα.

Η ΕΡΤ, ούτως ή άλλως, ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με ανταποδοτικό τέλος, οφείλει να ανταποδίδει σε αυτούς που την πληρώνουν -που δεν είναι άλλοι από τους πολίτες- ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό. Η ενημέρωση στην ΕΡΤ, λοιπόν, δεν σταματάει για να δώσει τη θέση της σε προγράμματα που υπαγορεύονται από κριτήρια εμπορικά. Το στοίχημα για εμάς είναι να είμαστε χρήσιμοι στους πολίτες και τα πρώτα δείγματα από την ανταπόκριση του τηλεοπτικού κοινού είναι ενθαρρυντικά.

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, ΣΤΙΣ 23:00, ΣΤΗΝ ΕΡΤ2

Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Keywords
Τυχαία Θέματα