Για "άκαρπη" συνάντηση μιλούν οι αγρότες - Επαρκείς οι βελτιώσεις απαντά το ΥΠΟΙΚ

14:09 13/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Άκαρπη χαρακτήρισαν την συνάντηση με τον υπ. οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι εκπρόσωποι από την πρωτοβουλία των αγροτών. Αντιθέτως το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι Οι αγρότες καλύπτονται πλήρως από τις βελτιώσεις που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Αγροτών κ. Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, ο υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας εμφανίστηκε θετικός στο να γίνει
ένας ευρύς διάλογος για την αγροτική οικονομία, αλλά εμφανίστηκε αρνητικός στο να αλλάξει ο τρόπος φορολόγησης των αγροτών, αλλά ούτε και να υπάρξει μεταβατική περίοδος προσαρμογής τουλάχιστον ένα χρόνο όπως ζητούν οι αγρότες. Με βάση αυτές τις εξελίξεις οι συμμετέχοντας στην συνάντηση με τον υπουργό θα εισηγηθούν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στο ίδιο κλίμα και η συνάντηση του κ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις, ο κ. Στουρνάρας κάλεσε τους εκπροσώπους των αγροτών να συζητήσουν και να μετάσχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στο οποίο ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες βελτιώσεις, όπως αναφέρουν οι παράγοντες του υπουργείου, είναι οι εξής:

1) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

2) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων- εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

3) Για τα πρώτα πέντε χρόνια, οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

4) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

5) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

6) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.

7) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς, εφέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: "Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει και εκφράζει την αγωνιστική αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών που βγαίνουν με τα τρακτέρ, τα μηχανήματα τους στους δρόμους, στις πλατείες των χωριών δίνοντας μια ακόμα σκληρή μάχη ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κυβέρνησης και των μονοπωλίων. Στο πλαίσιο των αποφάσεων και νέων μέτρων της ΚΑΠ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς χειροτερεύει με γοργούς και δραματικούς ρυθμούς. Η νέα ΚΑΠ 2014-2020 θα περικόψει επιδοτήσεις, θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην καλλιέργεια, θα ξεκληρίσει με γρηγορότερους ρυθμούς μικρομεσαίους αγρότες συγκεντρώνοντας γη και παραγωγή στα χέρια επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών".

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Γ. Στουρνάρα - αγροτών
Συνάντηση Αθ. Τσαυτάρη με αντιπροσωπεία αγροτών
Keywords
Τυχαία Θέματα