Για αχαριστία κατηγορεί ο Σουλτς τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης

09:34 16/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εγκατέλειψαν μόνη τη Γερμανία, η οποία είναι διατεθειμένη να σηκώσει το μεγάλο βάρος, στο προσφυγικό,είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνέντευξή του στη Frankfurter ALlgemiene Zeitung (FAZ).

Η Γερμανία επωμίζεται στο προσφυγικό «τεράστια βάρη» λόγω της άρνησης ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεχτούν πρόσφυγες , τόνισε.

Ο Μάρτιν Σουλτς και απέκρουσε την κατηγορία ότι η Γερμανία ασκεί «ηθικό ιμπεριαλισμό». Άποψη του Γερμανού πολιτικού είναι πως η γερμανική κυβέρνηση δεν κραδαίνει κανένα

ηθικό ρόπαλο έναντι των κρατών μελών, αλλά αναγνώρισε απλώς ότι η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης και πρέπει να σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος», διότι δεν γίνεται διαφορετικά και «για αντάλλαγμα εγκαταλείπεται».

Μάλιστα ο σοσιαλδημοκράτης Σουλτς υπερασπίστηκε τη Γερμανίδα καγκελάριο, λέγοντας: O,τι είπε η Μέρκελ πριν ένα χρόνο «ήταν σωστό».

Συντασσόμενος στην εθνική πολιτική γραμμή, έδωσε και μια άλλη «πιο απειλητική» διάσταση στο θέμα, υποθέτοντας ότι η Γερμανία θα μπορούσε να αλλάξει τακτική, διότι φέρει «τεράστιο βάρος», υποστηρίζοντας οικονομικά χώρες οι οποίες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Η Γερμανία έχει το δικαίωμα μπροστά σ΄αυτήν την κατάσταση να πει: «Τότε θα πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για την ευρωπαϊκή πολιτική και την κατανομή των βαρών». Τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία λαμβάνει η Πολωνία καθαρά κάθε χρόνο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ «συγχρηματοδοτούνται από σκληρά εργαζόμενους πολίτες στη Γερμανία» είπε με νόημα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τους 27 να λύσουν στη Μπρατισλάβα το προσφυγικό πρόβλημα με ευρωπαϊκό τρόπο. Τη γενικότερη κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Μάρτιν Σουλτς τη χαρακτήρισε επικίνδυνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα