Γερμανία: Συστάσεις για εγκράτεια και τήρηση των μέτρων μπροστά στο νέο locκdown

17:08 14/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Με δηλώσεις τους πολιτικά στελέχη στη Γερμανία, καλούν τους πολίτες να εφαρμόσουν αυστηρά τα μέτρα και να κινηθούν συγκρατημένα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομικών Πέτερ Άλτμάιερ κάλεσε τους πολίτες να μην αγοράσουν κανένα χριστουγεννιάτικο δώρο τη Δευτέρα και την Τρίτη λόγω του κινδύνου μόλυνσης, παρά μόνο τα απολύτως αναγκαία είδη διατροφής, εν όψει του αρχομένου την Tετάρτη σκληρού lockdown, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή της εφημερίδας «Bild».

Συγκεκριμένα

δήλωσε: «Εύχομαι και ελπίζω ότι οι πολίτες θα προμηθευτούν μόνο τα απολύτως αναγκαία σε είδη διατροφής. Πρόκειται για έκκληση να παραιτηθούμε από όλες τις προμήθειες οι οποίες δεν είναι απαραίτητες. Διότι πρόκειται για την υγεία πάρα πολλών: Όσο πιο γρήγορα ελέγξουμε αυτές τις λοιμώξεις, τόσο καλύτερο είναι για όλους. Καλώ τους πολίτες «να αναβάλουν την «περιπέτεια των αγορών» για μετά τα Χριστούγεννα, όταν κάποια στιγμή ξανανοίξουν τα καταστήματα. Ωστόσο, το πότε θα γίνει αυτό, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει υπεύθυνα. Το κριτήριο είναι η εξέλιξη του αριθμού των μολύνσεων και των θανάτων. Καλύτερα να περιορισθούμε λίγο περισσότερο φέτος. Στη συνέχεια, θα έρθει ο Άγιος Βασίλης και θα τα φέρει ξανά τα δώρα όταν αυτό είναι δυνατό».

Από την πλευρά του ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ με τηλεοπτικό του μήνυμα, προέτρεψε τους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες, να επιδείξουν αλληλεγγύη και την επιβαλλόμενη προσοχή κατά την διάρκεια του σκληρού lockdown το οποίο ξεκινά την επόμενη Τετάρτη.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι: «Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η διατήρηση της υγείας μας και η διάσωση ανθρώπινων ζωών. Πρέπει να ενεργήσουμε με μεγαλύτερη συνέπεια. Όλοι θα πρέπει να αναρωτηθούν τι άλλο θα μπορούσαν να πράξουν για να προστατευθούν οι ίδιοι και οι άλλοι. Εάν κάθε μέρα δεκάδες χιλιάδες μολύνονται και εκατοντάδες πεθαίνουν, αυτό σημαίνει ότι οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν ήταν αρκετές. Ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η μείωση του αριθμού των λοιμώξεων το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να επιτύχει μόνο εάν οι επαφές είναι ριζικά περιορισμένες. Τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα γιορτασθούν διαφορετικά από ό, τι ελπίζαμε. Οι εορτασμοί μπορούν να ξαναγίνουν, οι συγγενείς και οι φίλοι τους θα χαρούν για τα δώρα και αργότερα.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι μια δοκιμασία για όλους. Αλλά υπάρχει επίσης λόγος να αισιοδοξούμε. Η πανδημία δεν θα κλέψει το μέλλον από τους ανθρώπους, μαζί θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση. Δεν είμαστε στο έλεος του ιού. Ο καθένας γνωρίζει τι πρέπει να πράξει. Όλοι πρέπει να αναρωτηθούν: Τι άλλο μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου και τους άλλους;».

Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η χώρα αναμένει να λάβει 11 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNTech ως τον Μάρτιο. Μόνον τον Ιανουάριο θα παρασχεθούν 3 με 4 εκατομμύρια δόσεις του για εμβολιασμούς στη Γερμανία, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας.

Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η Γερμανία είναι πιθανό ότι θα μπορέσει να αποφύγει άλλη μια ύφεση παρά το δεύτερο εθνικό lockdown για την αναχαίτιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

«Ελπίζω ότι θα μπορούμε να αποτρέψουμε μια πλήρη οικονομική στασιμότητα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας» της COVID-19, σημείωσε ο υπουργός σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk.

Παράλληλα ο Χέλγκε Μπράουν, ο προσωπάρχης της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, έκρινε σήμερα απίθανη μια άρση των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα για την ανάσχεση της πανδημίας στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Ο Μπράουν δήλωσε επίσης πολύ αισιόδοξος πως τα αυστηρότερα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την Τετάρτη θα βοηθήσουν να μειωθούν οι αριθμοί των νέων λοιμώξεων στη Γερμανία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Bild, Deutschlandfunk, ARD, Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα