Γερμανία: Διάσκεψη κατά της υπερθέρμανσης «με ή χωρίς τις ΗΠΑ» (video)

13:45 6/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα νησιά Φίτζι που κινδυνεύουν να βυθιστούν από την υπερθέρμανση και οι Ηνωμένες Πολιτείες που επιμένουν στη βιομηχανία του άνθρακα, χαρακτηρίζονται ως τα δύο άκρα, στην 23η Διεθνή Διάσκεψη για την «πρόληψη επικίνδυνων ανθρωπογενών παρεμβολών στο κλιματικό σύστημα», που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Βόννη. Στον απόηχο των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου όπου κυριάρχησαν αντι-αμερικανικά συνθήματα, οι εργασίες ξεκίνησαν με διαμαρτυρία παιδιών από όλο τον κόσμο.

Save the world!

That's

what children demand at the opening of UN Climate Conference #COP23 in Bonn, Germany. More: pic.twitter.com/gZGEfMdG16

Global Goals (@GlobalGoalsUN) November 6, 2017

Γιατί έχει σημασία;

Η συνάντηση της Βόννης καλείται να μετατρέψει σε κανόνες, τις μη δεσμευτικές αποφάσεις της Συμφωνίας του Παρισιού, το 2015 από την οποία αποχωρούν οι ΗΠΑ.
Η διάσκεψη του Παρισιού (COP21) έδωσε την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά η εθνική δράση 200 και πλέον κρατών πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά για να επιτευχθεί ο στόχος να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από 2C και 1.5C, ει δυνατόν.

Ανεπίσημη οικολογική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ

«Μπορείς να κάνεις διάλογο με κάποιον που είναι δολοφόνος;», απάντησε ο Nazhat Shameem Khan, ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Φίτζι, ερωτηθείς για τη στάση των ΗΠΑ που ήδη χαρακτηρίζονται απομονωμένες, καθώς μόνο η Συρία και η Ρωσία έμειναν εκτός της συμφωνίας του Παρισιού. Ο Ρεπουμπλικανός δήμαρχος Jim Brainard και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg, ηγούνται της ανεπίσημης αμερικανικής αντιπροσωπείας που ήδη δεσμεύεται να αγνοήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ και να συνεισφέρει με ποσό 15 εκατομμυρίων δολαρίων για αποζημιώσεις προς αναπτυσσόμενα έθνη για την καταστροφή που προκύπτει από την αλλαγή του κλίματος.

«Η αρχή είναι ότι οι δυτικές χώρες ανέπτυξαν τις οικονομίες τους εις βάρος του πλανήτη και των φτωχών ανθρώπων, στους οποίους οφείλουν αποζημίωση», τονίζουν οι υπέρμαχοι της πρότασης.

Bonn talks test global resolve to fix climate, without Trump pic.twitter.com/PoGfuL2i61

Reuters Top News (@Reuters) November 6, 2017

Πλούσια έθνη είχαν ήδη δεσμευθεί να παράσχουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2020 για το στόχο αυτό.

Τα Φίτζι υπέστησαν ζημιές ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων από τον κυκλώνα Ουίνστον το 2016, εγείροντας το επίμαχο ζήτημα της αποζημίωσης για τις κλιματικές καταστροφές.

ΠΗΓΗ:Guardian

Σχετική είδηση:Γερμανία: Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα τη Δευτέρα η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα

Keywords
Τυχαία Θέματα