Γαλλία: Όγδοη ημέρα κινητοποιήσεων κατά του νόμου για τα εργασιακά

10:00 26/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Απεργιακός πυρετός στη Γαλλία, ενάντια στο νέο εργασιακό νόμο, με αποτέλεσμα να έχουν παραλύσει διυλιστήρια καυσίμων, λιμάνια και δημόσια μέσα μεταφοράς. Τα γαλλικά συνδικάτα οργανώνουν σήμερα Πέμπτη νέα

ημέρα εθνικής κινητοποίησης, την όγδοη κατά του νομοσχεδίου που θεωρούν καταστροφικό για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η κινητοποίηση είχε κορυφωθεί στις 31 Μαρτίου: 390.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, 1,2 εκατομμύριο, σύμφωνα με τους οργανωτές. Από την περασμένη εβδομάδα η διαμαρτυρία εκδηλώνεται με απεργίες.

Ο πρόεδρος της CGT, της γαλλικής συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας, έχει σκληρύνει τη στάση του καλώντας την χώρα σε «γενική απεργία».

Διυλιστήρια και δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων είναι πλέον το επίκεντρο του κινήματος διαμαρτυρίας. Την Τετάρτη, πέντε διυλιστήρια από τα οκτώ της Γαλλίας ήταν αποκλεισμένα ή εκτός λειτουργίας, με τις ελλείψεις να πλήττουν περισσότερα από 4.000 πρατήρια.

Απέναντι στα μπλόκα, η κυβέρνηση επέλεξε τη δυναμική απάντηση, στέλνοντας δυνάμεις ασφαλείας για να άρουν τους αποκλεισμούς. «Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να διασφαλίσουμε την τροφοδοσία των Γάλλων και την οικονομία», δεσμεύθηκε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η Τετάρτη ήταν η τρίτη ημέρα άντλησης από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαϊκών προϊόντων, που επαρκούν για 115 ημέρες. Η τροφοδοσία σε πετρέλαιο θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη σήμερα καθώς τα «περισσότερα λιμάνια» απεργούν σύμφωνα με τη CGT. Απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν εκδηλωθεί τις τελευταίες ημέρες στα λιμάνια του Σεντ Ναζέρ, του Λοριάν και της Μπρεστ, .

Στις κινητοποιήσεις έρχεται να προστεθεί και η απεργία, στους 19 πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς, που καλύπτουν το 70% των αναγκών σε ενέργεια, όλης της χώρας. Ωστόσο, δεν αναμένεται να προκληθούν εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, καθώς υπάρχει νόμος που επιβάλλει, να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν προβλήματα και στις μεταφορές. Η δημόσια επιχείρηση σιδηροδρόμων SNCF απεργεί για πέμπτη φορά από τον Μάρτιο.

Στις αεροπορικές μεταφορές, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας συνέστησε στις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν το 15% των πτήσεων τους από και προς το αεροδρόμιο του Ορλί.

Πάντως, η γαλλική κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη για τη μεταρρύθμιση της απασχόλησης και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στο 10%.

Βέλγιο: Απεργία διαρκείας στους σιδηρόδρομους

Στο μεταξύ, στο Βέλγιο, κλειστοί αναμένεται να είναι από σήμερα οι μεγαλύτεροι σιδηροδρομικοί σταθμοί και αμαξοστάσια.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται από συνδικάτα, που έχουν κηρύξει απεργία διαρκείας. Η απεργία προκηρύχθηκε μία ημέρα, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της μεγάλης διαδήλωσης, κατά του εργασιακού νομού της κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro, Le Monde
Φωτογραφία: ΕΡΑ/ THIBAULT VANDERMERSCH

The post Γαλλία: Όγδοη ημέρα κινητοποιήσεων κατά του νόμου για τα εργασιακά appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα