Γαλλία: Με χαμηλή συμμετοχή η προσέλευση στις κάλπες – Ψήφισε ο Μακρόν (video)

21:24 11/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία έφθασε το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνοντας σημαντική πτώση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 (48,31%).

Αν η συγκεκριμένη τάση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Πέμπτη Δημοκρατία. Όπως συμβαίνει συνήθως, η συμμετοχή

είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνην που καταγράφηκε στις 17:00 τοπική ώρα, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 23 Απριλίου, το ποσοστό της οποίας είχε φθάσει το 69,42%.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανερχόταν στο 19,24% το μεσημέρι, καταγράφοντας σημαντική μείωση σε σύγκριση με τις βουλευτικές του 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Πολλοί εκλογείς δεν ξέρουν ποιόν να ψηφίσουν, με δεδομένο ότι ο μέσος όρος των υποψηφίων σε κάθε εκλογική περιφέρεια, είναι περίπου στους 14 υποψηφίους. Το ρεκόρ έχει η 18η εκλογική περιφέρεια του Παρισιού γύρω από τη Μονμάρτρη, με 26 υποψηφίους.

Στη σημερινή αναμέτρηση του Α’ γύρου, τα εκλογικά κέντρα στην επαρχία κλείνουν στις 19:00 ώρα Ελλάδας και στις μεγάλες 21:00 ώρα Ελλάδας.

Τα πρώτα αποτελέσματα που θα δοθούν θα αφορούν τα ποσοστά που κατόρθωσε να συγκεντρώσει κάθε κόμμα. Στη συνέχεια θα πρέπει να δοθούν οι λεπτομέρειες για κάθε εκλογική περιφέρεια.

Η αποχή παίζει ιδιαίτερο ρόλο στις βουλευτικές καθώς οι υπολογισμοί των ποσοστών γίνονται με βάση τους εγγεγραμμένους.

Για να κερδίσει ένας υποψήφιος από τον πρώτο γύρο θα πρέπει να κερδίσει το 50% και άνω των ψήφων, που όμως θα πρέπει να αντιστοιχούν με το 25% των εγγεγραμμένων.

Το 2012, μόνο 36 βουλευτές εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο.

Για να μπορέσει να περάσει ένας υποψήφιος στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να συγκεντρώσει το 12,5% των εγγεγραμμένων.

Επίσης, αναμένεται ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, με 300 νέους βουλευτές, κατά κύριο λόγο από την κοινωνία των πολιτών.

Παράλληλα 200 πρώην βουλευτές αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την υποψηφιότητα τους, λόγω της νομοθεσίας που απαγορεύει τη διπλοθεσία και απαιτεί την αποκλειστική απασχόληση στη Βουλή. Για χρόνια θεωρείτο πλεονέκτημα για έναν βουλευτή να είναι ενεργός στο δήμο ή στην κοινότητα της εκλογικής του περιφέρειας, παράλληλα με την βουλευτική του ιδιότητα.

Η φετινή ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης είναι η μεγαλύτερη μετά το 1958 επί Ντε Γκωλ και την ίδρυση της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο Εμμανουέλ Μακρόν

΄

Keywords
Τυχαία Θέματα