Γαλλία: Διαμαρτυρία αστυνομικών που ζητούν προστασία

18:23 12/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Συγκέντρωση έξω από τα αστυνομικά τμήματά τους πραγματοποίησαν Γάλλοι αστυνομικοί τη Δευτέρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επίθεση δεκάδων ατόμων με μεταλλικές ράβδους και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικού σταθμού σε προάστιο του Παρισιού το περασμένο Σάββατο.

Μπροστά από το αρχηγείο της Αστυνομίας του Παρισιού, αστυνομικοί διαδήλωσαν κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «Η αστυνομία δέχεται επίθεση, οι πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο».

Στη συνοικία Σαμπινί, όπου εκτυλίχθηκαν οι ταραχές το Σάββατο, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν: «Η ασφάλειά σας έχει ένα

τίμημα. Θέλουμε προστασία και αναγνώριση».

«Ακούω τους πολιτικούς να λένε ότι η κρατική εξουσία δεν πρέπει να ποδοπατείται. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό. Θα ήθελα να δω ενέργειες που θα αποδεικνύουν ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γκεγκορί Γιορόν, εκπρόσωπος της συνδικαλιστικής ένωσης Unité SGP Police Force Ouvrière. Ο αστυνομικός προέβη στις δηλώσεις αυτές έξω από το αστυνομικό τμήμα του Σαμπινί, όπου διαδήλωσαν περίπου 200 συνάδελφοί του.

Η γαλλική αστυνομία δέχεται πιέσεις μετά από σειρά δημοσιευμάτων που αποκάλυψαν την ύπαρξη ενδημικού ρατσισμού και ακροδεξιών φρονημάτων στις τάξεις της.

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών ενώσεων της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τη δυσαρέσκειά τους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θέλει να καταθέσει νομοσχέδιο για την ασφάλεια που θα ορίζει τα πυροτεχνήματα ως είδος όπλου και θα απαγορεύει την πώλησή τους ακόμα και μέσω διαδικτύου. Οι αστυνομικές ενώσεις κάνουν λόγο για ανεπαρκή κίνηση και υποστηρίζουν ότι περισσότεροι αστυνομικοί χρειάζονται στους δρόμους.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα