Γαλλία: 90.000 αστυνομικοί και τεθωρακισμένα ενόψει «Κίτρινων Γιλέκων»- Προληπτικές συλλήψεις

11:28 8/12/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στις 278 ανέρχονται οι συλλήψεις που έχει πραγματοποιήσει έως τις 09.40 ώρα Ελλάδος η γαλλική αστυνομία, καθώς η σημερινή ημέρα έχει χαρακτηρισθεί «υψηλού κινδύνου» λόγω της νέας προγραμματισμένης κινητοποίησης του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων». Υπό κράτηση τελούν άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν μάσκες, σφενδόνες, σφυριά, ή ακόμη και κομμάτια πλακόστρωτου οδών, ανέφεραν αστυνομικές πηγές.

Live from the #archedetriomphe #paris #GiletsJaunesParis #ACTEIV

— Carole Raphaelle

Davis (@caroleraphaelle) December 8, 2018

Οι αρχές της χώρες βρίσκονται στο ύψιστο επίπεδο επιφυλακής για την «4η Πράξη» των κινητοποιήσεων του μαζικού αυτού κινήματος, που ενώ ξεκίνησε ως μία διαμαρτυρία για την αύξηση των καυσίμων έχει εξελιχθεί ως κύμα αμφισβήτησης κατά της πολιτικής του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.

Χωροφύλακες με 12 τεθωρακισμένα

Περίπου 90.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν τεθεί επί ποδός, ενώ έχουν επιστρατευθεί τεθωρακισμένα οχήματα για να διαλύσουν οδοφράγματα.

#chicken #chickenrun #GiletsJaunesParis #giletsjaunes #8decembre2018 pic.twitter.com/aEegFfRo30

— Nico EAGL (@NicoEAGL) December 8, 2018

Όπως σχολίασε ο γενικός διευθυντής της χωροφυλακής Ρισάρ Λιζουρέ, «άνευ προηγουμένου» μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία, για να αποφευχθεί «επανάληψη του χάους» που επικράτησε το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ «τα ακραία στοιχεία θα επιδιώξουν να κινητοποιηθούν».

«Κατά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είδαμε τη γέννηση ενός τέρατος, που ξέφυγε από τον έλεγχο των γενητόρων του», δήλωσε ο Καστανέρ, χαρακτηρίζοντας τις διαστάσεις που έχει λάβει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων», που ενώ ξεπήδησε από τις μεσαίες και χαμηλού εισοδήματος τάξεις, το έχουν αγκαλιάσει πλέον πολλά άλλα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι μαθητές Λυκείου.

Ταξιδιωτικές οδηγίες

Για σήμερα, πολλές ξένες πρεσβείες έχουν συστήσει στους υπηκόους των χωρών τους να είναι προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους στο Παρίσι, αλλά και να αναβάλλουν το ταξίδι τους στη Γαλλία, αν αυτό είναι εφικτό.

Μαγαζιά, μνημεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα, μουσεία, θα παραμείνουν κλειστά. Κλειστή η Όπερα, το Λούβρο, ο πύργος του ‘Αιφελ. Κλειστοί και οι δρόμοι γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου και κλειστές 40 στάσεις του μετρό.

Με κατεβασμένα τα σιδερένια ρολά θα παραμείνουν τα καταστήματα στις κεντρικές λεωφόρους καθώς και σε άλλα στρατηγικά σημεία της πόλης. Χαρακτηριστική η εικόνα της Λεωφόρου των Ηλύσιων με τις βιτρίνες των καταστημάτων καλυμμένες με πλάκες κόντρα πλακέ και αυτό δύο εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα.

#8decembre2018 #GiletsJaunesParis @OuestFrance Barrières de sécurité sur les rues qui donnent accès au palais de l’Elysée. Paris en état de siège. Une trentaine de stations de métro, des grands magasins et les principaux musées fermés. pic.twitter.com/fAZRAtRQMw

— moyon (@moyon11) December 8, 2018

Σύμφωνα με χθεσινή δημοσκόπηση της εταιρείας Opinion Way το 68% των Γάλλων υποστηρίζει το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων».

Συνάντηση του Γάλλου πρωθυπουργού με τα «κίτρινα γιλέκα»-Νέες συλλήψεις μαθητών (video)

Αντιπροσωπεία του κινήματος που συναντήθηκε χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε πως ο επικεφαλής της κυβέρνησης τους διαβεβαίωσε «πως έχει επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν»

«Ο πρωθυπουργός μας άκουσε και υποσχέθηκε να διαβιβάσει τα αιτήματά μας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τώρα πλέον αναμένουμε τον Εμμανουέλ Μακρόν», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ένας από τους εκπροσώπους των «Κίτρινων Γιλέκων», ο Μπενζαμέν Κοσί.

Ο Μακρόν αναμένεται να απευθυνθεί στο λαό του με διάγγελμα στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σχετική είδηση: Σάλος στη Γαλλία για τις συλλήψεις δεκάδων μαθητών

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα