Γαλλία – τηλεμαχία: Νικητής με 29% ο Εμανουέλ Μακρόν

09:09 21/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Γαλλική ταυτότητα και μπουρκίνι» κράτησαν το ενδιαφέρον στις 3,5 ώρες της πρώτης τηλεμαχίας μεταξύ των 5 επικρατέστερων υποψηφίων των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Με σφοδρές επιθέσεις κατά της Μαρίν Λεπέν αλλά και του υποψηφίου της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο κεντρώος- ανεξάρτητος Εμανουέλ Μακρόν, κέρδισε τους τηλεθεατές, με ποσοστό 29%, την ώρα που οι αναποφάσιστοι ξεπερνούν το ποσοστό του 40%.

Δεύτερος της τηλεμαχίας, αναδεικνύεται με 20%, ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ οι Φιγιόν και Λεπέν έρχονται στην τρίτη θέση και τελευταίος ο σοσιαλιστής

Μπενουά Αμόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη διαδικτυακά από την εταιρεία Elabe.

Τα «χτυπήματα» του ανεξάρτητου Μακρόν κατά της άκρας δεξιάς, ξεκίνησαν με έκκληση να αλλάξει η εικόνα διχασμού της χώρας, ενώ η Λεπέν δήλωνε ότι η Γαλλία πρέπει να πάψει να είναι μια «δυσδιάκριτη περιοχή» της ΕΕ, υποταγμένη στη Γερμανία.

Απογοητεύετε τους ψηφοφόρους διαστρεβλώνοντας την αλήθεια, είπε ο Μακρόν απευθυνόμενος στην Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας.

Ο Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις όταν υποστήριξε ότι το μπουρκίνι ( το ολόσωμο μαγιό των μουσουλμάνων) είναι «ζήτημα δημόσιας τάξης» και όχι πρόκληση στην κοσμική παράδοση της Γαλλίας, όπως ισχυρίστηκε η Λεπέν.

Στη συνέχεια ο Μακρόν υπενθύμισε τα ανεξόφλητα χρέη της Μαρίν Λεπέν στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ τόνισε ότι η δικαιοσύνη πρέπει να λάμψει για «συγκεκριμένους προεδρικούς υποψήφιους», αφήνοντας αιχμές για τον Φρανσουά Φιγιόν που εμπλέκεται σε σκάνδαλο αργομισθίας της συζύγου και των παιδιών του.
Στο θέμα της ανεργίας, το ποσοστό της οποίας αγγίζει εδώ και καιρό το 10%, η Λεπέν έκανε έκκληση για μια «οικονομία πατριωτικού τύπου» και για μέτρα προστατευτισμού, ενώ αντέκρουσε ο Φιγιόν σχολιάζοντας ότι τα σχέδιά της θα προκαλέσουν «οικονομικό χάος».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Λεπέν θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, αλλά ο Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο.

Εκτός από τον Μακρόν, κατά το BBC, ο δεύτερος νικητής ήταν ο Μελανσόν, του οποίου η οξυδέρεια και η δεινή ρητορική προκάλεσε την προσοχή των τηλεθεατών.

Πηγές: Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Γαλλία: Η πρώτη τηλεμαχία των «5» – «Αφιερωμένη» στους αναποφάσιστους

Keywords
Τυχαία Θέματα