Γαλλία – Ορλί: Ταυτοποιήθηκε ο δράστης – Έρευνες για τα κίνητρά του (video)

18:11 18/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Επί ποδός βρίσκονται οι γαλλικές αντιτρομοκρατικές αρχές προκειμένου να διερευνήσουν τα κίνητρα του άνδρα που έσπειρε νωρίτερα τον πανικό στο αεροδρόμιο Ορλί, νότια του Παρισιού. Ο άνδρας, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά στην προσπάθειά του να αφαιρέσει το όπλο από μια γυναίκα στρατιώτη, όπως ανακοινώθηκε είναι ο Ziyed Ben Belgacem, Γάλλος ριζοσπαστικοποιημένος Μουσουλάνος 39 ετών, και ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών.

#Orly le domicile de Ziyed B. perquisitionné à Garges-lès-Gonesse pic.twitter.com/U2jxKzMw4J

Le Parisien (@le_Parisien) March 18, 2017

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τις δυνάμεις ασφαλείας για την αποτελεσματική αντίδρασή τους στο περιστατικό και επανέλαβε τη σημασία της παρουσίας του στρατού σε δημόσιους χώρους, αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Μιάμιση ώρα πριν από την επίθεση στο Ορλί, ο δράστης είχε πυροβολήσει και τραυματίσει έναν αστυνομικό που τον είχα σταματήσει για έλεγχο σε ένα βόρειο παρισινό προάστιο και στη συνέχεια έκλεψε ένα αυτοκίνητο στα νότια του Παρισιού, προκειμένου να μεταβεί στο αεροδρόμιο, σε απόσταση 10 χλμ. από εκεί.

«Για όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν το ρόλο της επιχείρησης Sentinelle, πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η στρατιωτική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας μας είναι απαραίτητη. Ολόκληρο το σύστημα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί απόλυτα στις εντολές που δόθηκαν πριν από αρκετούς μήνες ήδη, από εμένα και την κυβέρνηση. Πρέπει να είμαστε πάντα σε εγρήγορση», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τα μέλη της στρατιωτικής περιπόλου που δέχθηκαν την επίθεση βρίσκονταν στο αεροδρόμιο στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinelle, που εκπονείται έπειτα από τις επιθέσεις του Ιανουαρίου του 2015 στο Παρίσι. Υπενθυμίζεται ότι αυτή η σειρά δολοφονικών τρομοκρατικών επιθέσεων είχε στόχο την εφημερίδα Charlie Hebdo και ένα εβραϊκό μίνι μάρκετ.

Μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι και στην περιοχή της πρωτεύουσας (130 θάνατοι), η Γαλλία ζει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης η οποία έχει παραταθεί πολλές φορές και αναμένεται να παραμείνει σε ισχύ έως τις 15 Ιουλίου.

Ήταν γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Μπρουνό λε Ρου, το περιστατικό έλαβε χώρα γύρω στις 07:30 (09:30 ώρα Ελλάδας), όταν ο άνδρας αυτός προσπάθησε να αφαιρέσει ένα επιθετικό όπλο Famas «από μια στρατιώτη, στη συνέχεια κατέφυγε σε ένα κατάστημα του διεθνούς αεροδρομίου προτού σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας» στο νότιο τερματικό σταθμό. Σύμφωνα με τον υπουργό ο άνδρας που σκοτώθηκε ήταν «γνωστός στην αστυνομία και στις υπηρεσίες πληροφοριών».

Οι τρεις στρατιωτικοί της περιπολίας που έγινε στόχος του δράστη στο Ορλί έλαβαν ιατρική βοήθεια, βρίσκονται «σε κατάσταση σοκ», αλλά είναι καλά στην υγεία τους.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τον νότιο τερματικό σταθμό και οι επιβάτες που βρίσκονταν στον δυτικό τερματικό σταθμό περιορίστηκαν εκεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέ. Δεν υπήρξαν τραυματίες, πρόσθεσε. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στον πρώτο όροφο του νότιου τερματικού σταθμού στη ζώνη για το κοινό, ακριβώς πριν από τους ελέγχους. Μια περίμετρος ασφαλείας δημιουργήθηκε και σημαντική αστυνομική δύναμη αναπτύχθηκε στο δεύτερο αεροδρόμιο της Γαλλίας μετά το Παρί-Σαρλ ντε Γκολ (Ρουασί), με 31 εκατομμύρια επιβάτες το 2016 το οποίο εξυπηρετεί 55 χώρες.

Ο δυτικός τερματικός σταθμός του αεροδρομίου Ορλί, άνοιξε και πάλι τις πύλες του το μεσημέρι, ενώ ο νότιος τερματικός σταθμός, όπου σημειώθηκε η επίθεση, παραμένει εν μέρει κλειστός.

Keywords
Τυχαία Θέματα