Γ. Παπαηλιού: «Το διασυνοριακό έγκλημα εξελίσσεται διαρκώς»

20:00 21/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο βουλευτής Αρκαδίας Γιώργος Η. Παπαηλιού, ως εισηγητής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την Ευρωπαϊκή Εντολή Έρευνας, στην ολομέλεια της Βουλής (19.9.2017), είπε, μεταξύ των άλλων, τα εξής :

«Το διασυνοριακό έγκλημα εξελίσσεται διαρκώς. Οι εγκληματικές ομάδες οργανώνουν τις δραστηριότητές τους (εμπόριο ναρκωτικών, παράνομη διακίνηση ανθρώπων,

εμπόριο όπλων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος) με επαγγελματικό τρόπο, περίπου όπως οι πολυεθνικές εταιρείες. Οι νέες τεχνολογίες ευνοούν αυτές τις δραστηριότητες, ακόμη και «επινοούν» νέες παράνομες δραστηριότητες. Το έγκλημα είναι διεθνές, τα νομικά συστήματα έχουν σύνορα. Τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ διαθέτουν διαφορετικά νομικά συστήματα. Όμως η πρόκληση είναι με ποιον τρόπο τα κράτη θα συνεργαστούν, διότι η διακρατική συνεργασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο κινείται και το υπό κρίση νομοσχέδιο, που αναφέρεται στην ευρωπαϊκή εντολή έρευνας (ΕΕΕ) σε ποινικές υποθέσεις, η οποία εκδίδεται, διαβιβάζεται και εκτελείται με βάση τις αρχές της αμοιβαίας αναγνώρισης και με σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα.

Η ΕΕΕ είναι δικαστική απόφαση ή απόφαση που εκδίδει ή επικυρώνει δικαστική αρχή κράτους-μέλους της ΕΕ (κράτος έκδοσης),με σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων ερευνητικών μέτρων σε άλλο κράτος-μέλος (κράτος εκτέλεσης) για τη λήψη αποδεικτικών στοιχείων

Η πορεία από το μηχανισμό της δικαστικής συνδρομής στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης υπογραμμίζει τη μετάβαση από μία φάση με έντονα στοιχεία εθνικής ευχέρειας σε μία φάση όπου κυριαρχούν η αμοιβαία υποχρέωση και η ταχύτητα.

Ενδεικτικά, η πρόβλεψη για πληροφορίες που ζητούνται στο πλαίσιο της ΕΕΕ για την τήρηση ή διαχείριση τραπεζικών ή χρηματοπιστωτικών λογαριασμών ή τις τραπεζικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές στο κράτος εκτέλεσης είναι σημαντική, δεδομένου ότι τα διασυνοριακά οικονομικά εγκλήματα έχουν λάβει μεγάλη διάσταση και έχουν αποκτήσει, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, χαρακτηριστικά που επιτρέπουν τη δυσχερή διακρίβωσή τους.

Η πρόκληση για τα δημοκρατικά νομικά συστήματα είναι, να εξευρεθεί η ισορροπία ώστε αφενός να είναι επαρκή στην πάταξη του διασυνοριακού εγκλήματος και αφετέρου να προστατεύσουν τα ατομικά δικαιώματα. Η ισορροπία πολλές φορές διαταράσσεται, όταν η ασφάλεια αναδεικνύεται σε πρωταρχική αξία. Παρά ταύτα, στην Ευρώπη η ισορροπία είναι εφικτή, αφού υπάρχουν νομικά εργαλεία, που ενσωματώνουν την ανάγκη για περισσότερη αποτελεσματικότητα, αλλά συγχρόνως προστατεύουν, διασφαλίζουν και ενδυναμώνουν τα δικαιώματα των πολιτών.

Αυτοί που θα εφαρμόσουν το υπό κρίση νομοσχέδιο που ενσωματώνει την οδηγία 2014/41/ΕΕ, όταν, ψηφιζόμενο από τη Βουλή, γίνει νόμος του κράτους, καλούνται να το αποδείξουν στην πράξη.

2) Με την τροπολογία για τους δασικούς χάρτες δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να αποστέλλουν στα Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ) τα δικαιολογητικά που αφορούν την πληρωμή της αντίρρησης στην τράπεζα και την απόδειξη του εννόμου συμφέροντος, μέχρι και 10 ημέρες
μετά το πέρας της ανάρτησης των δασικών χαρτών, και να καταθέτουν συμπληρωματικά στοιχεία της αντίρρησης, όπως τεχνικές εκθέσεις φωτοερμηνείας δασολόγων, πιστοποιητικά υπηρεσιών κ.λ.π.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο παρατείνεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών μέχρι τις
25 Σεπτεμβρίου 2017. Έτσι εξυπηρετούνται οι πολίτες και διασφαλίζεται η νομική θωράκιση
του έργου των δασικών χαρτών.

3) Η κατάσταση στη δημόσια διοίκηση (γραφειοκρατία, πελατειακό κράτος κλπ) είναι απόρροια πολιτικών δεκαετιών (των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ). Συνεπώς οι αιτιάσεις για την αξιολόγηση είναι αιτιάσεις που στρέφονται εις βάρος αυτών που τις διατυπώνουν.

Η επιχειρηματολογία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν εξ αρχής και εξ ορισμού δεν υιοθετούμε την αξιολόγηση είναι αναληθής. Δεν υιοθετούμε την «παράλογη» λογική της αξιολόγησης της πολιτικής Μητσοτάκη, κατά την οποία «σώνει και καλά» ένα ποσοστό αξιολογουμένων δημοσίων υπαλλήλων έχει αρνητική επίδοση και μάλιστα πρέπει να απολυθεί.

Εμείς είμαστε υπέρ της αξιολόγησης, που είναι και προϋπόθεση της κοινωνικής λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης προς τον πολίτη, με κριτήρια αντικειμενικά, αξιοκρατικά, συμμετοχικά και αποσκοπούντα στην αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών, πάντα με σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη ΚΑΙ ΟΧΙ την τιμωρία του δημόσιου λειτουργού.

4) Ως προς την τροπολογία για την αποσυμφόρηση των φυλακών. Αποκλειστικός ΣΚΟΠΟΣ της η αποσυμφόρηση των φυλακών, ΟΧΙ η εγκαθίδρυση δικαιωμάτων για τους κρατούμενους. Πρακτική που είχαν ακολουθήσει και δικές σας κυβερνήσεις, κύριοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έστω και αν αυτό επί των ημερών σας δεν έγινε με αποτελεσματικό τρόπο. Και αυτό διότι διαπνέεσθε από μία άλλη λογική.

Οι υψηλές ποινές που επιβάλλουν ο ελληνικός ΠΚ και ποινικοί νόμοι έχουν καταστήσει τις ελληνικές φυλακές φυτώρια εγκλήματος.

Τα τελευταία χρόνια, και λόγω της αποσυμφόρησης, οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί. Με την υπό κρίση τροπολογία, με την παράταση ισχύος του Νόμου Παρασκευόπουλου και την επέκταση κάποιων εξαιρέσεων από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν ειδεχθή εγκλήματα, όπως αυτά του βιασμού και της ληστείας μετά φόνου, είναι βέβαιον, ότι η βελτίωση θα συνεχιστεί.

Παράλληλα η κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην αποσυμφόρηση. Συνεχίζει την αντεγκληματική πολιτική της, που συνίσταται στη βελτίωση των συνθηκών στα φυλακές, στη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών σ΄ αυτές. Αλλά και στις πολιτικές κοινωνικής επανένταξης των απολυομένων. Έτσι καταπολεμάται το έγκλημα και έτσι κατοχυρώνεται η ασφάλεια στην κοινωνία. Όλα τα άλλα της δικής σας νεοφιλελεύθερης κοσμοθεωρίας που παραπέμπουν σε εκδικητικές λογικές, πέραν του ότι δεν συνάδουν με τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό για τον οποίο τόσο κόπτεσθε, κύριοι της ΝΔ, δημιουργούν εν δυνάμει συνθήκες ζούγκλας στην κοινωνία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα