Γ. Μαλαφής: Το προσωπικό στα νοσοκομεία νησιών έχει επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό (βίντεο)

18:09 19/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την ανάγκη να στηριχτεί και να ενισχυθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Χίου, αλλά και των άλλων νησιών του Αιγαίου, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Αιγαίου ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών νοσοκομείου Χίου, Γιάννης Μαλαφής.

«Όταν μιλάμε για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και τα νοσοκομεία των νησιών, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είναι ένα κουρασμένο σύστημα από τη διαχείριση του προσφυγικού ακόμη και σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας . Όλη η πρωτοβάθμια υγεία τουλάχιστον στη Χίο, περνά από

το νοσοκομείο. Για το λόγο ότι σήμερα δεν υπάρχει δομή στη ΒΙΑΛ για την πρωτοβάθμια υγεία και γιατί έχει αποτύχει παταγωδώς ο θεσμός των ΤΟΜΥ. Σ’ ένα νοσοκομείο που είναι χωρίς ειδικευόμενους, γιατρούς που χρειάζονται για τα εξωτερικά ιατρεία, εφημερίες, και για τις κλινικές οι όποιοι παραπανίσιοι γιατροί θα χρειαζόντουσαν για να ξεκουραστούν και λίγο αυτοί που τόσα χρόνια δουλεύουν με αυτούς τους ρυθμούς. Όλοι οι άνθρωποι έχουν και τα όρια τους», σημείωσε ο Γιάννης Μαλαφής.
Η βοήθεια των ομογενών
Για το θέμα του κορονοϊού, σημείωσε ότι “σαν Νοσοκομείο Χίου ήμαστε πάρα πολύ τυχεροί γιατί είχαμε τη βοήθεια από τους ομογενείς , με πολλαπλά κοντεϊνερ, και καταφέραμε και βγάλαμε το 1ο κύμα. Και αυτή τη στιγμή με αυτά που έχει πάρει το νοσοκομείο από το σύστημα, με αυτά που έχουν δώσει διάφοροι δωρητές, δεν μπορώ να πω ότι τα έχουμε με επάρκεια αλλά κάτι γίνεται».
Στο πως βιώνει το νοσοκομείο κάθε φορά που υπάρχει ένα περιστατικό και κάποιοι από το ιατρικό- νοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό ο πρόεδρος του ΣΙΝΟΧΙ σημείωσε το ιδιαίτερο πρόβλημα που υπάρχει με τις μονές ειδικότητες μονές και που αν αρρωστήσει ουσιαστικά θα κλείσει ένα τμήμα. «Όσο μπορούμε προσέχουμε περισσότερο και από εκεί και πέρα ο θεός βοηθός. Γιατί χρειάζεται και αυτό…», θα τονίσει στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Αιγαίου.
«Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικά ένας σχεδιασμός, αν αρρωστήσει ένας όπως λέτε… Για παράδειγμα έκλεισε η παιδιατρική, δεν υπάρχει ο σχεδιασμός να έρθουν από την Αθήνα… Νομοθετικά μπορεί να φτιάχτηκε αλλά πρέπει α το δούμε και στην πράξη», τόνισε ο Γιάννης Μαλαφής.
Τέλος στο ερώτημα αν θα μπορούσαν αντί για κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές να πήγαιναν για εθελοντική δουλειά στα νοσοκομεία, σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να καλύπτει μια τέτοια ενέργεια. Κατά καιρούς έχουμε ανθρώπους που έχουν δηλώσει την επιθυμία και που έχουν βγάλει και σχολές. Δεν γίνεται αποδοχή ουσιαστικά», σημειώνει. Ενώ σίγουρα ακόμα και αν υπάρξουν εθελοντές, εκτός του νοσοκομειακού χώρου, θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε σεμινάρια για να μπορέσουν να προσφέρουν με ασφάλεια, δική τους, των συναδέλφων τους και των ασθενών, υπηρεσίες.

 

The post Γ. Μαλαφής: Το προσωπικό στα νοσοκομεία νησιών έχει επιβαρυνθεί και με το προσφυγικό (βίντεο) appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα