Γ. Καββαθάς: Το υπουργείο Παιδείας αποσύρει το άρθρο για ανώτατο ηλικιακό όριο στα ΕΠΑΛ

12:03 18/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Το υπουργείο Παιδείας θα αποσύρει το άρθρο του σχεδίου νόμου για την Παιδεία που καθόριζε ανώτατο ηλικιακό όριο τα 17 χρόνια για την εγγραφή στα ημερήσια ΕΠΑΛ σύμφωνα μετά και τις έντονες αντιδράσεις φορέων μεταξύ των οποίων και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.)Αυτό επισήμανε

μεταξύ άλλων η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, στον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, όπως δήλωσε ο ίδιος , μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου. Επιπλέον επισήμανε ότι ο θεσμός της μαθητείας θα συνεχιστεί, ενώ η αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης αποτελεί μονόδρομο με την ελληνική οικονομία η οποία έχει ανάγκη από μεσαία στελέχη.  

Σημειώνεται η ΓΣΕΒΕΕ απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας επιστολή που υπογράφουν εννιά ακόμη κλαδικές Ομοσπονδίες ζητώντας την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου. “Ο αποκλεισμός ανθρώπων που προέρχονται από χαμηλές οικονομικές τάξεις από 17 ετών και πάνω θα δημιουργούσε προβλήματα σε μία οικονομική τάξη,  αλλά και στην ίδια την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση που είναι πυλώνας για το μέλλον της οικονομίας της χώρας. Βιώνουμε τα τελευταία χρόνια έλλειψη μεσαίων στελεχών για την κάλυψη αναγκών επιχειρήσεων. Εάν επανακάμψει η οικονομίας μας θα μας λείπουν τεχνικά στελέχη”, τόνισε ο κ. Καββαθάς

Ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, τον διαβεβαίωσε ότι προχωρά στην απόσυρση της συγκεκριμένης διάταξης και τα θέματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης θα συζητηθούν ευρύτατα μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου και της Γενικής Γραμματείας Δια βίου Μάθησης. 

Επιπλέον επισήμανε, ότι σε μια από τις συναντήσεις με το Γ.Γ. Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης κ. Βούτσινο, συζητήθηκε και η ανάγκη να αλλάξει η άποψη της κοινωνίας για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση που την έχει απαξιώσει στη συνείδησή  και ζήτησε από τον  Γ.Γ. την ίδρυση δύο πρότυπων επαγγελματικών λυκείων που η εισαγωγή θα γίνεται με βαθμό υψηλό από το Γυμνάσιο “για να στείλουμε μήνυμα ότι στην Τ.Ε. πάνε αυτοί που μπορούν να προχωρήσουν στον επαγγελματικό τεχνικό κλάδο”. 

Τέλος ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί ο θεσμός της μαθητείας που η χώρα μας ιστορικά έχει υιοθετήσει διαχρονικά, αναφέροντας παραδείγματα από ευρωπαϊκές πρακτικές.  

Ολόκληρη η συνέντευξη του  Γιώργου Καββαθά

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα