«Φωτεινά μονοπάτια» στην ΕΡΤ2 – Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Μία φλόγα της Ορθοδοξίας που δεν έσβησε ποτέ

14:13 31/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Η σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 «Φωτεινά μονοπάτια», την οποία παρουσιάζει η Ελένη Μπιλιάλη, κάθε Κυριακή στις 10:30, συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, το οδοιπορικό της στα ιερά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό τους στο πέρασμα του χρόνου.

Συνέντευξη στην Ασπασία Κακολύρη

Για τα σημαντικά αυτά καταφύγια ψυχής, καθώς και τις ξεχωριστές προσωπικότητες τις οποίες συνάντησε όλα αυτά τα χρόνια, μέσα από τα ταξίδια της εκπομπής, μιλάει στη «Ρ»

η δημοσιογράφος και σεναριογράφος της σειράς, Ελένη Μπιλιάλη.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β΄, με την Ελένη Μπιλιάλη

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τα «Φωτεινά μονοπάτια»;

Μέσα από μία συζήτηση που είχα με τον ηγούμενο μιας Μονής, ο οποίος ουσιαστικά, εκτός από την πόρτα του Μοναστηριού, άνοιξε κι ένα πέρασμα γεμάτο από πληροφορίες και γνώση για την ιστορία και τον πολιτισμό της Μονής. Όλο αυτό θέλησα να το μεταφέρω τηλεοπτικά και χαίρομαι πολύ που αυτή η προσπάθεια αγκαλιάστηκε και φιλοξενείται στη συχνότητα της ΕΡΤ.

Έχετε επισκεφτεί πολλούς θρησκευτικούς προορισμούς. Ποιους θα ξεχωρίζατε;

Πράγματι, έχουμε επισκεφτεί πολλά μοναστήρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το καθένα έχει τη δική του ομορφιά και ιστορία. Θεωρώ ότι ένας προορισμός, που θα μπορούσα να τον χαρακτηρίσω ως προσκύνημα ζωής, είναι τα Πανάγια Προσκυνήματα στα Ιεροσόλυμα. Ωστόσο, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στα μοναστήρια της ερήμου, όπως είναι η Αγία Αικατερίνη στο Όρος Σινά, ο Άγιος Γεώργιος Χοζεβάς στους Άγιους Τόπους, η Λαύρα του Οσίου Σάββα κ.ά. Σε αυτά τα μέρη, οι Πατέρες κρατούν, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, τη φλόγα της Ορθοδοξίας αναμμένη.

Ιερός Ναός Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου

Στο επεισόδιο της Κυριακής 2 Ιουνίου, η εκπομπή ξεναγεί τους τηλεθεατές στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Δώστε μας μια εικόνα απ’ όσα θα παρακολουθήσουμε.

Είχα την ξεχωριστή τιμή να συνομιλήσω με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Θεόδωρο Β’, και να γνωρίσω από κοντά το πολύ σημαντικό έργο του Πατριαρχείου. Είναι το δεύτερο στη σειρά, μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η Αίγυπτος θεωρείται η κοιτίδα του Μοναχισμού. Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας μετρά ιστορία 2.000 χρόνων και, όπως αναφέρει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, αποτελεί ένα μετερίζι του Χριστιανισμού στον χώρο της Ανατολής, μια φλόγα της Ορθοδοξίας που δεν έσβησε ποτέ.

Μέσα από τον πραγματικά απλό και συγκινητικό λόγο του Πατριάρχη, οι τηλεθεατές θα κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο και στην ιστορία. Θα περιηγηθούν στο Πατριαρχικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο στην κυριολεξία αποτελεί μια μικρογραφία της ζωής στην πόλη της Αλεξάνδρειας ανά τους αιώνες. Είναι ένας μοναδικός χώρος, ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, και φιλοξενεί, κυρίως, φαραωνικούς θησαυρούς, καθώς και σπάνια ελληνιστικά και ρωμαϊκά ευρήματα.

Επίσης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μία από τις πιο σημαντικές μεσαιωνικές βιβλιοθήκες του κόσμου, η οποία φιλοξενείται στο πατριαρχικό κτήριο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας λειτουργεί περισσότερα από 1.000 χρόνια και περιέχει περίπου 40.000 βιβλία, μεταξύ των οποίων 3.000 παλαιότυπα! Και, βέβαια, θα δουν την πλούσια συλλογή αρχιερατικών και εκκλησιαστικών σκευών, που φιλοξενούνται στο Σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου.

Αυτό, όμως, που πραγματικά θα συγκινήσει τους τηλεθεατές είναι το ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου και ο λόγος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, Θεοδώρου Β’. Όπως ο ίδιος αναφέρει στο μήνυμά του προς όλους τους Έλληνες, «είμαστε ένα γένος γεμάτο από δύναμη, αισιοδοξία, και ελπίδα!»

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας

ΕΡΤ2

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας: Μία φλόγα της Ορθοδοξίας που δεν έσβησε ποτέ

Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη

Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας, Ελένη Μπιλιάλη

Διεύθυνση παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς

Επιστημονική σύμβουλος: Δρ Στέλλα Μπιλιάλη

Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη

Εικονολήπτες: Μανώλης Δημελλάς, Π. Βήττας

Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς

Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς

Μοντάζ: Μίνωας Κύλογλου

Η Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα