Φ. Κούβελα «τα φαινόμενα βίας και οι ανισότητες υπάρχουν ακόμη ,ο σεξισμός καλά κρατεί»

22:01 1/9/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

« Δυστυχώς τα φαινόμενα της βίας και οι ανισότητες υπάρχουν ακόμη ,ο σεξισμός καλά κρατεί,» ανέφερε από την Αλεξανδρούπολη κατά την διάρκεια συνέντευξη τύπου η γεν γρ Ισότητα Φύλων κ. Φωτεινή Κουβέλα τονίζοντας πως «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχίζεται, πρέπει να επαγρυπνούμε, να καταγγέλλουμε μέχρι να εξαλείψει αυτό το φαινόμενο.»
Η κ. Κουβέλα βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ με τίτλο ο «Φάρος της Ισότητας», που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης γυναικών θυμάτων βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
«Το Φεστιβάλ αυτό βοηθάει πολύ το έργο της γεν γρ Ισότητας και συμβάλλει στο να γίνουν γνωστά αυτά τα θέματα (κακοποίηση γυναικών)στην τοπική κοινωνία, προκειμένου να καταλάβουν οι γυναίκες ότι δεν είναι μόνες τους στο πρόβλημα της έμφυλης βίας και να πάρουν το θάρρος να μιλήσουν,» είπε η κ. Κούβελα και διευκρίνησε πως μέσω οικονομικής κρίσης, όχι μόνο δεν έκλεισε καμία από τις δομές αλλά εξασφαλίστηκε και η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Στόχος μας η μονιμοποίηση των δομών
«Στόχος μας είναι η μονιμοποίηση αυτών των δομών και μετά το πέρας των προγραμμάτων από τα οποία στηρίζονται οικονομικά. Για το λόγο αυτό, στο νέο νομοσχέδιο για την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων που έχουμε ετοιμάσει και περιμένουμε να ψηφιστεί σύντομα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, υπάρχει ειδικό άρθρο που αναφέρεται στη μονιμότητα όλων των δομών. Η συγκεκριμένη – απολύτως πρωτοποριακή- νομοθετική πρόταση, εισάγει για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας,» είπε και πρόσθεσε :«περαιτέρω, σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων.»

Η κ. Κούβελα αναφέρθηκε και στο ν/σχέδιο για την Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), το οποίο πρόσφατα κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το οποίο περιλαμβάνει πρόνοιες για μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, αλλά και τη μέριμνα για την προστασία των θυμάτων.

«Η εφαρμογή αυτής της σύμβασης που θα παρακολουθείται από την γεν γρ Ισότητας θα προσφέρει την βοήθεια στις γυναίκες, το έγκλημα θα έχει τιμωρία και ο δράστης θα τιμωρείται,» είπε.

Συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας
Γενικότερα για το θέμα της Ισότητας και ειδικότερα της βίας χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία από τα σχολεία,» είπε και η κ .Κούβελα και εξήγησε :«τα νέα παιδιά πρέπει να μάθουν στα θέματα της Ισότητας να σέβονται το ένα φύλο το άλλο και για αυτό έχουμε μια συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας ,ώστε να περάσουμε τα θέματα αυτά μέσα στην μαθησιακή ύλη σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Είμαστε σε επαφή με το Ινστιτούτο Παιδείας και υπάρχει συμφωνία σε αυτό και προσπαθούμε να γίνει και γρήγορα.Όλη μας η προσπάθεια είναι ένας αγώνας να περάσουμε τα θέματα της ισότητας στην ελληνική κοινωνία, είναι δύσκολα ζητήματα ,άλλα η προσπάθεια συνεχίζεται,» κατέληξε.

Συντάκτης :Όλγα Ορφανίδου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ