Φ. Γεννηματά: Τη μάχη με την πανδημία θα την κερδίσουμε όλοι μαζί ή θα την χάσουμε όλοι μαζί

14:51 15/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη οργάνωσης και προχειρότητα στην αντιμετώπιση της Covid-19, ενώ επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός της για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

«Αυτή τη μάχη με την πανδημία θα την κερδίσουμε

όλοι μαζί ή θα την χάσουμε όλοι μαζί… Ο εχθρός είναι ένας: ο κορονοϊός» τόνισε η Φώφη Γεννηματά. Σημείωσε όμως ότι προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει «καμία συγκάλυψη, όλα στο φως».

«Δεν υπάρχει μια δήθεν πετυχημένη και υπεύθυνη κυβέρνηση και μια δήθεν ανεύθυνη αντιπολίτευση. Υπάρχουν στην αντιπολίτευση αυτοί που σας βολεύουν κ.Πρωθυπουργέ, με την δημαγωγία. Υπάρχουν και αυτοί που σας ξεβολεύουν με τις προτάσεις τους όπως το Κίνημα Αλλαγής», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Απευθυνόμενη στον κ. Μητσοτάκη, είπε: «Κύριε πρωθυπουργέ, αν θέλετε προσπαθήστε να ακούσετε τις φωνές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον μέσα στο κοινοβούλιο. Γιατί πολλές φορές, σας έχω ακούσει στις δευτερολογίες και τις τριτολογίες να λέτε άλλα πράγματα από αυτά που λέμε από το βήμα».

«Ρίχνουμε φως σε όλα όσα παγώνουν την ελπίδα του κόσμου. Όταν κάθε τηλεοπτική σας εμφάνιση», σημείωσε, «ακολουθεί ξανά η ανοργανωσιά και η προχειρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Όταν δεν ξέρουμε ποιον υπουργό σας να πιστέψουμε για τα εμβόλια, για τα σχολεία, για το άνοιγμα των καταστημάτων. Ανάλογα με το τι σας βολεύει κάθε φορά πότε κρύβεστε πίσω από τους ειδικούς και τους λοιμωξιολόγους. Πότε πίσω από τον «κατόπιν ενεργειών μου» Πρωθυπουργό. Πίσω από κάθε νομοθέτημα ξετρυπώνουμε λαγούς με ρουσφέτια, εξυπηρέτησης και διαγωνισμούς – μαϊμού» είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ενέργειες της κυβέρνησης που απεικονίζουν «παραδοσιακές πρακτικές και νοοτροπίες της Δεξιάς».

«Σε λίγο θα θέλετε κιάλια για να βλέπετε το Κέντρο, το πολυπόθητο για εσάς, Κέντρο» πρόσθεσε.

Η Φώφη Γεννηματά επισήμανε δύο μεγάλες προκλήσεις:

Η πρώτη αφορά το «ασφαλές άνοιγμα». Την επανεκκίνηση των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, με διασφάλιση αποφυγής ενός τρίτου χειρότερου κύματος της πανδημίας.Η δεύτερη το θέμα του έγκαιρου εμβολιασμού του πληθυσμού με όρους διαφάνειας και αποτελεσματικότητας.

Για το ασφαλές άνοιγμα, την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων, η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο, προοπτική, με συγκεκριμένα βήματα και οργάνωση των μηχανισμών που θα το υλοποιήσουν.

«Ως τώρα βλέπουμε και πάλι ράβε-ξήλωνε, αόριστες υποσχέσεις, αναβολές, πιέσεις και τον κίνδυνο ενός lock down-ακορντεόν που θα είναι καταστροφικό» είπε, τονίζοντας: «Επιμένουμε λοιπόν στο σταδιακό άνοιγμα. Με γενναία μέτρα για να στηριχθούν το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι εργαζόμενοι, οι επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την κρίση.

Υπάρχουν περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Μπορούν να ανοίξουν πρώτες. Με πολλά και επαναλαμβανόμενα τεστ για να παρακολουθείται η εξέλιξη της πανδημίας. Και οι μετακινήσεις από άλλες περιοχές θα επιτρέπονται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Όμως πρέπει ταυτόχρονα να αντιμετωπισθεί ο συνωστισμός στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στις εκκλησίες που δεν μπορεί να εξαιρούνται από τα όποια μέτρα προτείνουν οι ειδικοί».

Για το κρίσιμο θέμα του εμβολιασμού, το ΚΙΝΑΛ ζητάει γρήγορο, διαφανή, αποτελεσματικό εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού, ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ανοσία και να αποκατασταθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.

«Εμείς λέμε ΝΑΙ στον εμβολιασμό. Ναι και στο πιστοποιητικό που απαιτείται μετά την διεξαγωγή του και μάλιστα και στην Αγγλική γλώσσα για να διευκολύνονται οι μετακινήσεις» τόνισε η Φώφη Γεννηματά.
 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κάλεσε την κυβέρνηση να δημιουργήσει εμβολιαστικά κέντρα, αξιοποιώντας την πρωτοβάθμια φροντίδας υγείας, καθώς και παρατηρητήρια
σε κάθε περιφέρεια που να δίνουν την ανοσία του πληθυσμού από τον εμβολιασμό και όσους έχουν νοσήσει.

Η Φώφη Γεννηματά έδωσε έμφαση και σε άλλες τρεις αναγκαίες παρεμβάσεις:

1) Στήριξη του ΕΣΥ. Η κα. Γεννηματά ζήτησε άμεσα να ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που έχουν προκηρυχθεί και να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό. Ζήτησε την ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και ετοιμότητα για πραγματική ένταξη και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό, όποτε και όπου αυτό απαιτείται.

2)Μέριμνα για την αποκατάσταση όσων ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει επιπλοκές στην υγεία τους. «Απαιτείται συγκεκριμένο σχέδιο και δομές αποκατάστασης σε κάθε περιφέρεια της χώρας, με διεπιστημονική Ομάδα και επιμόρφωση στην ΠΦΥ, για να καθοδηγούνται οι ασθενείς που έχουν μετά covid συμπτωματολογία» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

3) Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Η κα. Γεννηματά σημείωσε ότι «είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ολοκληρωμένο αξιόπιστο μητρώο κρουσμάτων και πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα».  Επισήμανε τις καταγγελίες από την Κοζάνη που είναι από τον Οκτώβριο σε lockdown ότι δηλώνονται κρούσματα με 15 και 20 ημέρες καθυστέρηση, κρούσματα που προέρχονται από ιδιωτικά κέντρα και δεν ήταν στα στοιχεία που είχαν ο ΕΟΔΥ και οι τοπικές αρχές.  Αναφέρθηκε και στην Αργολίδα,  η οποία μπαίνει σε σκληρό lockdown, ενώ στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ φαίνεται να έχει τρία ή τέσσερα κρούσματα.

«Είναι βέβαιο πως έχουν άλλα στοιχεία στα χέρια τους που τους οδηγούν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις, τα οποία δεν γνωρίζει κανένας άλλος. Ο ΕΟΔΥ προφανώς δεν τα έχει, αν τα είχε θα τα είχε αναρτήσει. Η Πολιτική Προστασία τα έχει, ποιος τελικά τα έχει; Εκτιμώ ότι ούτε τα μέλη της επιτροπής (λοιμωξιολόγων) έχουν αυτή την πληροφορία, ούτε τη δυνατότητα να πουν πού να γίνουν τεστ. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τον Ελληνικό λαό, όχι εμάς ότι υπάρχει αξιόπιστο ενιαίο μητρώο προσβάσιμο στο σύνολο των επιστημόνων;» είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα