Εξήντα ασθενείς περιμένουν μόσχευμα στη Μαγνήσια-Έκκληση Συλλόγου Νεφροπαθών

15:02 30/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ν. Μαγνησίας, ενόψει της παγκόσμιας ημέρας δωρεάς οργάνων την 1η Νοεμβρίου κάνει έκκληση σε όλους τους συμπολίτες να γίνουν δωρητές οργάνων, γιατί τα πέντε τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι δωρεές οργάνων σε όλη την Ελλάδα με αποτέλεσμα και στον νομό Μαγνησίας πέρα από το 2012 που έγινε μία μεταμόσχευση, το 2013 και το 2014 δεν έγινε καμία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη παρά μόνο μία από ζώντα δότη(πατέρα σε γιο), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου.

Ειδικότερα, “Το 2015 έγιναν τρεις

μεταμοσχεύσεις δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2016, αν και ξεκίνησε καλά η χρονιά και είχαν γίνει δύο μεταμοσχεύσεις τους δύο πρώτους μήνες από πτωματικούς δότες, έγινε μία ακόμη τον Αύγουστο, σύνολο τρεις. Και το 2017 έγιναν δύο μεταμοσχεύσεις, δύο από πτωματικούς δότες και μία από ζώντα δότη. Το 2018 δύο από πτωματικούς δότες, ενώ το 2019 στο Νομό μας έχουν γίνει 3 μεταμοσχεύσεις, μία από πτωματικό δότη και δύο από ζώντες δότες, από μητέρες στους υιούς τους. Το 2020 μέχρι στιγμής έχει γίνει μία μεταμόσχευση από πτωματικό δότη και μία δωρεά οργάνων.

Αυτό δείχνει ότι είχαμε μεγάλη πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμόσχευσης όχι μόνο στο Νομό μας αλλά γενικά σε όλη την Ελλάδα. Η πτώση μπορεί να έχει επηρεαστεί από την επιδημία του covid-19. (Όσοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που μπορούν να δώσουν το «δώρο ζωής» είναι τυχεροί αλλά δυστυχώς λόγω των ελλείψεων ιατρών ειδικοτήτων και διαθέσιμων χειρουργικών κρεβατιών περιμένουν ταλαιπωρούνται για πάνω από ένα χρόνο, ενώ όσοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής περιμένουν 9-10 χρόνια για αυτό το «δώρο θεού»).

Ωστόσο παρατηρείται πτώση στις δωρεές οργάνων και στις μεταμοσχεύσεις δεδομένου ότι το 2018 από τους 109 εγκεφαλικούς θανάτους οι  δότες ήταν 45, ενώ το 2019 έγιναν 97 μεταμοσχεύσεις. Οι νεφροπαθείς τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30%, με την λίστα να έχει μεγαλώσει στη Μαγνησία και επί το πλείστον νέοι άνθρωποι. Ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει περισσότερες αν υπήρχε επαρκής ενημέρωση και πλήρης επάρκεια σε προσωπικό στις Μ.Ε.Θ.(και αν λειτουργούσε ο Σύλλογος Δωρητών Οργάνων, που εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός.)

Στη Μαγνησία τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 200 αιμοκαθαρόμενοι, 20 περιτοναϊκής κάθαρσης και 50 που έχουν πραγματοποιήσει μεταμόσχευση. Αυτή τη στιγμή στη λίστα αναμονής είναι  55-60 νεφροπαθείς που περιμένουν  περισσότερα από 9 χρόνια το πολυπόθητο δώρο της ζωής.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα