Έξι νέοι συνθέτες της Μεσογείου σε μια διαφορετική συναυλία

09:42 13/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Έξι νέοι συνθέτες της Μεσογείου «ντύνουν» τις φωνές του Neue Vocalsolisten Stuttgart για να ακουστούν δυνατά από τη Διπλάρειο την Παρασκευή 13 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Φωνές στον χώρο», που διοργανώνει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.


Ειδικότερα, έξι νέοι συνθέτες από τη λεκάνη της Μεσογείου συνθέτουν κομμάτια για φωνές σε διαφορετικές χωρικές καταστάσεις. Η συνδετική ιδέα είναι να αναζητηθούν νέες

προσεγγίσεις μεταξύ κειμένου και μουσικής· όχι να «μουσικοποιηθούν» και να ερμηνευτούν κείμενα μέσω της μουσικής, αλλά να επιτραπεί η ανάδυση μουσικής μέσα από διαφορετική χρήση και σημασιοδότηση του κειμένου.

Στη σύνθεση έχουν ενσωματωθεί χειρονομίες και κινήσεις στο χώρο, καθώς επίσης και επέκταση και τροποποίηση της φωνής μέσω διαφόρων συσκευών. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της Διπλαρείου Σχολής, επιτρέποντας διάφορες διατάξεις των τραγουδιστών αλλά και την ευρηματική προσέγγιση της ηχοχωροθέτησης.

Οι έξι συνθέτες εκμεταλλεύονται στο έπακρον αυτό το απόλυτα ευέλικτο όργανο που είναι η ανθρώπινη φωνή, τονίζοντας τη σωματικότητα, την αμεσότητα της έκφρασης, την ευθραυστότητα της επικοινωνίας και την ακουστική διαμεσολάβηση από μια ποικιλία αντικειμένων και από τον ίδιο τον χώρο.

Johanna Zimmer: σοπράνο
Susanne Leitz-Lorey: σοπράνο
Truike van der Poel: μέτζο-σοπράνο
Martin Nagy: τενόρος
Guillermo Anzorena: βαρύτονος
Andreas Fischer: μπάσος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή: Untitled VI, για τρεις ανδρικές φωνές και ηχητικές συσκευές
Silvia Rosani: T-O, για πέντε φωνές
Χριστίνα Αθηνοδώρου: νέο κομμάτι για έξι φωνές (2015) (παγκόσμια πρεμιέρα)
Εύης Σαμμούτης: Sculpting Air, για πέντε φωνές με ηχητικούς σωλήνες
Brahim Kerkour: Intone, για έξι φωνές
Samir Odeh-Tamimi: Jarich (Mondgott), για τρεις γυναικείες φωνές

Στις Φωνές στο Χώρο, η συνδετική ιδέα είναι να αναζητηθούν νέες προσεγγίσεις μεταξύ κειμένου και μουσικής· όχι να «μουσικοποιηθούν» και να ερμηνευτούν κείμενα μέσω της μουσικής, αλλά να επιτραπεί η ανάδυση μουσικής μέσα από διαφορετική χρήση και σημασιοδότηση του κειμένου. Στη σύνθεση έχουν ενσωματωθεί χειρονομίες και κινήσεις στον χώρο, καθώς επίσης παράταση της φωνής μέσω συσκευών.

Neue Vocalsolisten Stuttgart

Ερευνούν, ανακαλύπτουν, αναζητούν την περιπέτεια και είναι ιδεαλιστές. Οι συνεργάτες τους είναι ειδικευμένα μουσικά σύνολα και ορχήστρες ραδιοφώνου, λυρικές σκηνές και ελεύθερα θέατρα, ηλεκτρονικά στούντιο και αναρίθμητοι διοργανωτές φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής και κονσέρτων ανά τον κόσμο.

Το Neue Vocalsolisten σχηματίστηκε το 1984, ως σύνολο ειδικευμένο στην ερμηνεία σύγχρονης φωνητικής μουσικής. Το φωνητικό σύνολο δωματίου, που τέθηκε αρχικά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Musik der Jahrhunderte, είναι καλλιτεχνικά ανεξάρτητο από το 2000.

INFO

Μουσική εκτός Στέγης

Διπλάρειος Σχολή (πλ. Θεάτρου 3)

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 900 5 800

13 Μαΐου 2016

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό: 18 € Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα): 14 € Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 12€ ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5€ Συνοδός ΑΜΕΑ:10 €

Η ΕΡΤ Α.Ε. είναι χορηγός επικοινωνίας στην εκδήλωση.

The post Έξι νέοι συνθέτες της Μεσογείου σε μια διαφορετική συναυλία appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα