Ευρώπη και ΗΠΑ αυξάνουν τις πιέσεις προς Τουρκία – Οι χώρες υπέρ των κυρώσεων (video)

21:56 4/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανάμεσα σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές συμπληγάδες βρίσκεται η Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει πλέον βάσιμα το ενδεχόμενο κυρώσεων τόσο για τις μονομερείς ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και για την αγορά των S400. Δεν νοείται να μην βρεθεί η Τουρκία αντιμέτωπη με συνέπειες, εάν συνεχίσει τις προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο πρωθυπουργός. Oι επαφές των ηγετών λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής είναι συνεχείς, ώστε να υπάρξει συντονισμένη απάντηση απέναντι στην Τουρκία. Όλο και περισσότερες είναι οι χώρες που αντιλαμβάνονται ότι τα πράγματα με την Άγκυρα δεν είναι σε καλό δρόμο.

Θερμοί

υποστηρικτές της Ελλάδας και των θέσεών της είναι η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, η Σλοβενία, η Σλοβακία, το Βέλγιο, η Εσθονία. Οι Γάλλοι μάλιστα ασκούν μεγάλη πίεση αφού εγείρουν το ζήτημα της εθνικής τους ασφάλειας εάν αναλογιστεί κανείς τα ανοιχτά μέτωπα με την Τουρκία στη Συρία, το Λίβανο και τη Λιβύη. Τον ρόλο των ισορροπιστών, από την άλλη, επιλέγουν Ισπανία, Ιταλία και Μάλτα.

Το βέβαιο είναι ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο να μην αποφασίσει να λάβει μέτρα η ΕΕ. Θα μπορούσε να αποφασίσει να επιβάλει μέτρα εναντίον προσώπων όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κύπρου για παράδειγμα, ή σε μία λίστα επιλογών που θα μπορούσε να ετοιμάσει γραπτά ο Ζοζέπ Μπορέλ όπως αναφέρουν πηγές, και να την παρουσιάσει άμεσα, θα μπορούσε να γίνεται αναφορά και στη λήψη μέτρων σχετικά με την τελωνειακή ένωση.

Aυτό, πάντως, που δεν φαίνεται να προχωράει είναι η Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού υπάρχουν χώρες και εκτός ΕΕ, όπως η Αίγυπτος που δεν είναι διατεθειμένες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με την Τουρκία.

Η γερμανική προεδρία ενόψει του Συμβουλίου της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί επί των πιθανών κυρώσεων στην Τουρκία.

«Το Συμβούλιο της ΕΕ δεν λαμβάνει αποφάσεις για κυρώσεις. Για την επιβολή κυρώσεων απαιτείται μία νομικής μορφής διαδικασία», είπε ο εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ στο Βερολίνο. Ωστόσο, πρόσθεσε ο Ζάιμπερτ, «το Συμβούλιο του Οκτωβρίου είχε αποφασίσει ότι θα ασχοληθεί εκ νέου το Δεκέμβριο με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Αυτήν την πολιτική συζήτηση στο Συμβούλιο κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή δεν θέλω να προκαταλάβω».

Το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ θα ασχοληθεί επίσης με το θέμα την Πέμπτη, προετοιμάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής. Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά ότι «τα πολιτικά δύσκολα πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο παραμένουν πεδία στα οποία δεν διαφαίνεται κάποια λύση και καθίσταται αναγκαία τη συζήτηση, η οποία θα γίνει στα Συμβούλια την ερχόμενη εβδομάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα