Ευρωπαϊκό καμπανάκι για την ηχορύπανση

13:06 17/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια απόφασή με πολλούς αποδέκτες ήταν η καταδίκη της Ισπανίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) γιατί το Δημοτικό συμβούλιο της Βαλένθια δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ώστε να σταματήσει η ηχορύπανση από τα κέντρα διασκέδασης. Μια απόφαση που αφορά και την χώρα μας, αν αναλογιστεί κανείς πόσα πολλά παράπονα πολιτών καταγράφονται κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για ηχορύπανση.

Την αρχή, σύμφωνα με την έγκριτη δικηγόρο της Κομοτηνής, την κα Βάσω Καρδίμη, έγινε από τον Miguel CUENCA ZARZOSO, Ισπανό υπήκοο και κάτοικο της πόλης Βαλένθια, ο οποίος

προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επικαλούμενος παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής του ζωής, που εγγυάται το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), λόγω του γεγονότος ότι οι τοπικές αρχές και συγκεκριμένα το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλένθια δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα, ώστε να σταματήσει ηχορύπανση από τα κέντρα διασκέδασης στο οικοδομικό τετράγωνο όπου κατοικούσε. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή και καταδίκασε την Ισπανία για παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης.

Βασιλική Καρδίμη: «Tα όποια μέτρα ή κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.»

Η Δικηγόρος Βασιλική Απ. Καρδίμη μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής σχολίασε την απόφαση λέγοντας πως: « Η καταδίκη της Ισπανίας για παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβασης, ήταν αναμενόμενη. Πιστό στην πάγια νομολογιακή του θέση ότι ‘‘η Σύμβαση εγγυάται δικαιώματα συγκεκριμένα και αποτελεσματικά και όχι αφηρημένα και θεωρητικά’’, το Δικαστήριο επανέλαβε στην απόφαση του ότι δεν αρκεί να ληφθούν αποφάσεις από το Δημοτικό συμβούλιο οι οποίες δεν εφαρμόζονται : τα όποια μέτρα ή κυρώσεις πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.» Όπως σημείωσε η κα Καρδίμη «δεν είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία καταδικάζεται για τον ίδιο λόγο. Με προηγούμενη απόφαση του, το 2004, επί της προσφυγής έτερου Ισπανού υπηκόου, του Pilar MORENO GÓMEZ, ο οποίος επικαλούνταν παραβίαση του άρθρου 8 της Σύμβαση, λόγω της ηχορύπανσης από τις καφετέριες και τα μπαρ στο οικοδομικό τετράγωνο όπου κατοικούσε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε καταδικάσει ξανά την Ισπανία επειδή τα μέτρα που είχαν λάβει οι δημοτικές αρχές επί του θέματος δεν είχαν αποτέλεσμα».

Η τελευταία απόφαση δημιουργεί σίγουρα ένα προηγούμενο για τους έντονα δυσαρεστημένους και ξενυχτισμένους, από τις οχλήσεις των café-bar και λοιπών κέντρων, πολίτες. Όπως και στην υπόλοιπη χώρα άλλωστε, έτσι και στην Κομοτηνή,οι συχνές διαμαρτυρίες για ηχορύπανση καταλήγουν ακόμη και στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα